Nu beschikbaar: kerkenpakket over doorwerking slavernijverleden

 

Het kerkenpakket Gedeeld verleden, gedeelde toekomst over de doorwerking van het Nederlandse slavernijverleden is vanaf nu beschikbaar. Het kerkenpakket is bedoeld voor de zondagsdienst van 2 juli 2023, tijdens het weekend van Keti Koti. Tijdens dit weekend wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname herdacht en gevierd. Natuurlijk kun je het ook gebruiken voor een themadienst op een datum naar keuze. Of als kringmateriaal.

 

Het kerkenpakket bestaat onder andere uit preekschetsen, een leespreek, liedsuggesties en een kinder- en tienerprogramma. Ook gespreksvragen en een historische duiding zijn inbegrepen. Het doel van het kerkenpakket is om een gesprek te openen in kerken. Hoe werkt ons slavernijverleden door tot op de dag van vandaag? Wat was de rol van christenen en wat is nu onze verantwoordelijkheid als christenen?

 

> Download het kerkenpakket hier

> PowerPoint-slide voor de collecte

> Kinderwerk ‘Meester en slaaf?’

> Lees meer over het thema: doorwerking slavernijverleden n.a.v. Johannes 8

 

Goed om te weten: het gaat om een extra Micha Zondag in juli. Het thema van de Micha Zondag op zondag 15 oktober 2023 wordt later dit jaar bekendgemaakt.

 

 

kerkenpakket slavernijverleden

Partners

Het kerkenpakket komt tot stand in samenwerking met onder andere de EO, Intercultural Church Plants, Leger des Heils, het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, PKN en SKIN. Ook toetst een expertisegroep alle inhoud. De preekschetsen worden verzorgd door Bert Altena, Rhoïnde Doth, Mirjam Kollenstaart-Muis en Afinus de Vries.

 

 

 

‘Christenen missen vaak historische context en hebben hierdoor geen zicht op de structurele ongerechtigheid en maatschappelijke ongelijkheid als gevolg van ons slavernijverleden. Laten we daarom samen nieuwsgierig zijn, luisteren, dromen, eerbiedigen, uitnodigen, ervaren, aanmoedigen en vooral: de kloof overbruggen.’
– Harmen Niemeijer, Micha Nederland

 

 

Doen jullie mee met Micha Zondag? 

Meld jullie gemeente dan aan via onderstaand formulier. Wanneer er nieuw materiaal beschikbaar is sturen we je een update. Op deze manier heb je gelijk het nieuwe materiaal in je inbox. Ook krijgen wij op deze manier een goed beeld welke kerken onze materialen gebruiken.  

 

Aanmelden Micha Zondag 2022

 

Meer info over kerkenpakket slavernij

 

Eerdere kerkenpakketten van Micha Nederland

 

Hoe organiseer ik een Micha Zondag?

Het organiseren van een Micha Zondag is niet moeilijk. Je kunt het op elke zondag in het jaar organiseren. Hier een paar tips:

 

• De officiële Micha Zondag is de zondag die het dichtst bij Wereldarmoededag (elk jaar op 17 oktober) valt. Dit jaar dus op 15 oktober 2023.

• Overleg met de voorganger of hij over het thema wil preken. Zo nee, kijk dan of je de Micha Zondag op een andere zondag kunt organiseren, bijvoorbeeld tijdens een zondag waarop er een gastspreker gepland staat. Zo ja, overleg dan met de voorganger of je eromheen nog iets wilt organiseren. Gaan jullie bijvoorbeeld iets doen met de gespreksvragen? Laten jullie het themalied horen tijdens de collecte?

 

• Meld je gemeente aan via michazondag.nl. Op deze pagina kun je ook het volledige kerkenpakket downloaden.

• Deel het kindermateriaal met de verantwoordelijken voor de kindernevendiensten. De gekozen liederen met de band. Het gebed met degene die zal bidden. En natuurlijk de preekschetsen met de predikant. Ook kun je PowerPoint-sheets downloaden over het themalied en de collecte.

• Kondig de Micha Zondag aan via de nieuwsbrief, het kerkblad en/of op social media. Op de genoemde webpagina hierboven kun je teksten en afbeeldingen downloaden.

 

• Altijd leuk als je @michanederland wilt taggen in berichten op social media. Plaats bijvoorbeeld een bericht ter promotie van de themadienst of maak een leuke foto tijdens de (kinderneven)dienst.

• Wil je na de Micha Zondag meer doen met thema’s die raken aan (on)gerechtigheid? Organiseer dan eens een Micha Cursus binnen je kerk. Meer informatie hierover vind je via michacursus.nl.