Doel 6 Het uitbannen van HIV, malaria en andere ziektes 

Wat is er tot nu toe bereikt? 

Wereldwijd daalde het percentage nieuwe HIV geïnfecteerde per 100 volwassenen (tussen de 15 en 49 jaar) met 44% tussen 2001 en 2012. Antiretrovirale medicijnen werden geleverd aan 9.5 miljoen mensen in ontwikkelingsgebieden in 2012. Malaria interventies hebben de levens van 3 miljoen jonge kinderen gered tussen 2000 en 2012. Tussen 1995 en 2012 redde de behandeling voor tbc 22 miljoen levens.

 

Uitdagingen

  • Er leefden in 2012 wereldwijd naar schatting 35.3 miljoen mensen met HIV, terwijl het aantal nieuwe HIV infecties het aantal AIDS gerelateerde overlijdens bleef overschrijden.  En een record aantal mensen antiretrovirale therapie ontving die hen langer in leven houdt.
  •  In 2012 overleden elke dag bijna 600 kinderen aan AIDS gerelateerde oorzaken. Wereldwijd zijn er naar schatting 17.8 miljoen kinderen tussen de 0 en 17 jaar die een of twee ouders hebben verloren door AIDS.
  • Tussen 2004 en 2013 werden meer dan 700 miljoen klamboes geleverd aan landen in sub-Sahara Afrika. Desondanks sliep in 2013 naar schatting slechts 36% van de bevolking in malariagebieden onder een geïmpregneerde klamboe.
  • In 2012 stierven naar schatting 1.3 miljoen mensen aan tbc, maar liefst 74.000 kinderen stierf wereldwijd aan deze ziekte in 2012.
  • Tbc staat in de top 3 van doodsoorzaken voor vrouwen tussen de 15 en 44[1].

 

Meer info op: http://www.oneworld.nl/millenniumdoel-6

 

Ook organisaties die zijn aangesloten bij Micha Nederland zetten zich in voor deze doelstellingen. Neem eens een kijkje op hun website en zie wat je ook voor hen (in gebed) kan betekenen. Klik hier voor de organisaties.

 

Gebedspunten

  • Dank God voor alle HIV/AIDS initiatieven en programma’s die wereldwijd mensen informeren over infectie en preventie. Dank God voor degenen in armere gebieden die toegang hebben tot antiretrovirale medicijnen en geïmpregneerde klamboes.
  • Bid dat mensen met HIV/AIDS, tbc en malaria in armere delen van de wereld toegang zullen hebben tot medicijnen en medische behandelingen. Bid dat er meer geld beschikbaar komt om de levens te redden van mensen die wonen in gebieden met een verhoogd risico.
  • Bid dat God wereldwijd lokale kerken zal gebruiken om degenen die door HIV/AIDS worden uitgesloten te verwelkomen en voor hen op te komen – vooral kinderen die wees zijn geworden door de ziekte.
  • Lokale focus: Bid voor degenen met HIV/AIDS in onze samenleving. Bid dat uw lokale overheid voorziet in gezondheidsprogramma’s  die zorgen voor de zieken.


Gebed

Vader God, we danken U voor alles wat wereldwijd gedaan is om HIV, malaria en tbc tegen te gaan en we danken U voor de levens die de afgelopen jaren zijn gespaard. Vader, we denken aan degenen die leven met AIDS in erg arme gebieden zonder toegang tot behandelingen en medicijnen en we bidden dat dit snel zal veranderen; we bidden dat financiële middelen worden ingezet voor deze gebieden en levens worden gespaard. In Christus Jezus bidden wij.

 

 

[1] Informatie van the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria.

http://www.theglobalfund.org/en/about/diseases/tuberculosis/?gclid=CjwKEAjw4PCfBRCz966N9pvJ4GASJAAEdM_KRX3y-loutmTieGxYkF4dVbq7RNOtOoWqAYyrufkt6hoC-n3w_wcB