Zingen over gerechtigheid

Drie jaar na hun succesvolle album Zeeën van recht lanceert het schrijvers- en muzikantencollectief Schrijvers voor Gerechtigheid (SvG)  een  nieuwe cd.  “Licht aan” verschijnt in maart 2014, net voor de lijdenstijd.

 

Gods hart klopt voor gerechtigheid, maar toch zingen we daar in onze kerken weinig over. Daarom brengt Schrijvers voor Gerechtigheid haar tweede plaat in het voorjaar uit. Een album vol met nieuwe Nederlandstalige liederen over gerechtigheid en armoede die geschikt zijn voor samenzang in kerken en gemeenten.

 

Van Sela tot pop
Zestien dichters en muzikanten van diverse kerkelijke achtergronden werkten aan deze nieuwe liederen, onder wie Elbert Smelt, Reinier Sonneveld, Michiel van Heusden, Roeland Smith, Antonie Fountain, Sergej Visser en Peter Dijkstra. Sommigen waren onder meer betrokken bij Sela, Psalmen voor Nu, Soul Survivor, Opwekking, maar ook bij de Nederlandse popmuziek.       

 

Wildhuis
In februari 2013 trok het collectief van muzikanten en tekstdichters zich vijf dagen terug in het Wildhuis in Vierhouten. Dertig nieuwe liederen waren het resultaat. In het afgelopen jaar werd er verder geschaafd aan de liederen en hebben theologen ze becommentarieerd. Een externe selectiecommissie, die bestond uit een aantal voorgangers en aanbiddingsleiders, koos uiteindelijk zestien liederen die verschijnen op de nieuwe cd.

 

Pearl

‘Licht Aan’ wordt ingezongen door een aantal bekende Nederlandse artiesten, waaronder Elbert Smelt, Elise Mannah, Pearl Jozefzoon en Amanda Lock. De cd wordt geproduceerd door Tré Sheppard uit Ierland. Tré heeft al jaren zijn sporen verdiend in de muziekwereld als bandleider van OneHundred Hours, producer van diverse popartiesten in Groot Brittannië en songwriter. Daarnaast is hij activist voor HIV/Aids en internationaal spreker. Hij begrijpt samenzang in de kerk, heeft een hart voor het thema “gerechtigheid” en hedendaagse muziek en is daardoor een ideale partner voor Schrijvers voor gerechtigheid.

 

Vernieuwende boodschap voor een gewone zondag

Voor deze tweede cd zijn de schrijvers aan de slag gegaan met de opdracht om de liederen nóg beter zingbaar te maken voor kerken en gemeenten. Michiel van Heusden is een van de schrijvers en initiatiefnemers van het project:

 

”Het is een uitdaging voor ons als schrijvers om tegelijkertijd een vernieuwende boodschap te brengen en toch te zorgen dat mensen op zondag de teksten en melodieën makkelijk mee kunnen zingen en onthouden. We hebben liederen geschreven voor op een ‘gewone’ zondag, voor allerlei verschillende momenten in de dienst. Dus niet alleen themaliederen voor de Micha Zondag, maar ook een zegenlied of een loflied dat je bij het zingen stilzet bij het verlangen dat God heeft naar recht.”