Ik word boos van netwerktips…

Door Dorina Nauta, Relatiemanager Jeugd & Discipelschap bij MissieNederland

 

Netwerken is helemaal hip. De afgelopen jaren is het steeds belangrijker geworden, want netwerken levert je wat op. Je vindt je baan via je netwerk, je ontmoet nieuwe klanten en als je zelf iets geregeld moet hebben dan doe je dat via iemand uit je netwerk. 

 

Netwerken is het uitbreiden van je contactenkring met mensen die je op een zeker moment weer eens van pas komen, waar je wat aan hebt. Daarnaast is het bij netwerken belangrijk dat je jezelf laat zien en dat je een goed verhaal hebt. Kun je in één minuut vertellen wat je doet en waar je van droomt? Dat is een zogenaamde pitch. Je hoeft maar even te googlen of de tips vliegen je om de oren. Tegenwoordig staat of valt het met het hebben van een netwerk. 

 

Ik geniet van netwerken. Gelukkig maar, want het is mijn werk! Ik krijg energie van gesprekken met mensen. Als ik mooie verhalen en visies hoor en we elkaar scherpen dan ben ik op mijn gemak. Regelmatig ben ik diep onder de indruk van een ontmoeting met iemand anders. Een hartsontmoeting, waarbij we echt contact hebben. 

 

Dat staat in groot contrast met al die snelle ‘netwerktips’. Die maken me zelfs een beetje boos. De meesten zijn namelijk gericht op jezelf. Hoe wordt jij er beter van? What’s in it for me? Die ander ‘gebruiken’ om er zelf beter van te worden.

 

Dat is een vorm van onrecht! 

 

Waarom wil je die ander ontmoeten? Omdat je daar zelf beter van wordt? Dan gaat het niet over ontmoeting, maar gebruik of zelfs misbruik van elkaar maken. Natuurlijk ben ik helemaal pro-netwerken. En dat moet je ook vooral doen, want het is ontzettend belangrijk. 

 

Maar als je bij de volgende netwerkborrel bent, doe dat dan met een open hart. Zodat je die ander echt kan ontmoeten en je niet alleen opzoek bent naar iemand waar jij zelf beter van wordt. Veel plezier, want het levert je namelijk nog veel meer op, namelijk een heleboel bijzondere ontmoetingen!

 

Terug naar Micha10