Niet winkelen op vrijdag

Vandaag is het ‘Buy nothing day’ een dag als protest op de Amerikaanse Black Friday. Wat is Black Friday? De vrijdag na het Amerikaanse Thanksgiving is het grote, maar dan ook echt grote uitverkoop. Mensen worden letterlijk gek. Deze Black Friday zie je inmiddels ook overal in Nederland verschijnen. In het onderstaande filmpje zie je hoe het eraan toe gaat op Black Friday in andere delen van de wereld.

 

 

Een reactie op deze zwarte vrijdag is de ‘buy nothing day.’ Een dag waarop je als protest op deze gekte niets koopt. Hier in Nederland gaat het er misschien nog niet zo idioot aan toe, maar toch gaat de gemiddelde Nederlander wel los in de SALE. In de uitverkoop in Januari en Juli, want die koopjes die zijn toch heel verleidelijk. Ik moet hierbij denken aan een Spreuk uit de bijbel: 

 

Velen willen almaar meer bezit,
maar de rechtvaardige geeft, hij houdt niets voor zichzelf.

Spreuken 21: 26

 

Voor mij is dit best duidelijk taal. Als ik naar mezelf kijk, dan maak ik me hier ook schuldig aan. Ik koop regelmatig kledingstukken of dingen die ik eigenlijk niet nodig heb. En hoeveel geef ik eigenlijk weg? Hebzucht is een afgod, in de bijbel wordt afgoderij vaak in één zin genoemd met zedeloosheid en hebzucht (o.a. Ef. 5:3 en Kol. 3:5). In onze maatschappij is dat heel actueel, we willen meer en we willen het graag goedkoop.

 

Door dit dilemma heb ik vorig jaar deze keuze gemaakt om geen kleding meer in de uitverkoop te kopen. Ik hoor vaak de opmerking ‘waarom zou je meer betalen, als je het voor minder kunt krijgen?’ De vraag die ik zou willen stellen is ‘waarom zou je niet gewoon een eerlijke prijs betalen?’ 

 

Laten we allemaal denken aan de mensen die onze kleding en onze spullen maken. Krijgen zij een eerlijk loon? Kunnen hun kinderen naar school? En kunnen wij misschien en beetje meer missen, zodat hun omstandigheden beter worden? 

 

Lidia is een van onze bloggers en schrijft een keer per twee maanden over haar ervaringen met de kledingindustrie. Ze draagt een jaar lang dezelfde jurk en blogt daarover op All about Fair Fashion.