Wereldraad van kerken steunt Exposed

De Wereldraad van Kerken (WvK) roept haar lidkerken op mee te doen tegen een wereldwijde actie tegen corruptie. De kerkenkoepel doet de oproep in het kader van de actie EXPOSED van Micah Challenge International, een coalitie van christelijke organisaties tegen armoede.
 

Tijdens de actieweek van 14 tot 20 oktober, protesteren wereldwijd mensen tegen corruptie door tweeduizend wakes  waarbij een miljoen handtekeningen worden verzameld. Men wil een dubbel aantal handtekeningen overhandigen op de G20-bijeenkomst in november 2014.

,,De zorg om en actie tegen corruptie door de Wereldraad komt voort uit Gods voorkeur voor de armen en verdrukten,” stelde dr. Olav Fykse Tveit, secretaris-generaal Wereldraad van Kerken.

 

Steekpenningen

Corruptie treft juist de armste mensen, aldus de kerkenkoepel. Jaarlijks wordt er meer dan een biljoen dollar uit de mondiale economie afgeroomd door steekpenningen en belastingontduiking blijkt uit onderzoek.

 

,,Corruptie is geworteld in en verspreidt zich door de heersende economische structuren, culturen en waardesystemen”, aldus Tveit. Die worden volgens hem aangedreven door ,,hebzucht, onbegrensd machtsstreven en winstmaximalisatie door bedrijven, politieke organen, bestuurders en individuen”. ,,Systematische corruptie aan de kaak stellen is in feite handhaven van Gods rechtvaardigheid”, voegt Tveit toe.

 

Hij noemde EXPOSED een ,,belangrijke actie” die goed aansluit bij de betrokkenheid van de Wereldraad in de strijd van kerken tegen economische onrechtvaardigheid.

 

(Overgenomen van Het Goede leven, het volledige artikel is daar te lezen)