Organiseer een Warmetruienzondag 

Op 7 februari is het Warmetruiendag. Deze dag trekken veel Nederlanders een warme trui aan en gaat de verwarming omlaag! Op deze manier kun je energieverspilling te lijf gaan en kun je op een leuke, aanstekelijke manier in actie komen voor energie besparing. 

Maar energie besparen doe je natuurlijk niet alleen thuis. Hoe leuk (en goed) is het om ook in je kerk een Warmetruiendag te organiseren? Dat kan bijvoorbeeld op zondag 9 februari die we uitroepen tot #warmetruienzondag! Of natuurlijk op een willekeurige andere zondag (wel in het verwarmingsseizoen natuurlijk, anders heeft het weinig zin). 

 

Op deze pagina delen we inspiratie, verhalen van andere gemeentes die een Warmetruienzondag organiseren en vind je tips om zelf ook aan de slag te gaan. Dus hup, trek die warme trui aan en ga aan de slag!

Hoe organiseer ik een Warmetruienzondag?

In dit document geven we je een aantal tips ter leidraad om een Warmetruienzondag te organiseren bij jou in de kerk/gemeente. Elke kerk en gemeente is natuurlijk verschillend. Gebruik wat toepasbaar is voor jouw gemeente en vul eventueel aan waar nodig. Voor je eigen overzicht raden we je aan om de gehele handleiding door te lezen zodat je goed op de hoogte bent.

Tips

Micha Zondag materiaal

Gebruik het Micha Zondag materiaal van 2017/2018. Dit materiaal heeft als thema ‘de knop om’ en vraagt aandacht voor klimaatverandering vanuit de invalshoek van zorgen voor Gods schepping. De thema tekst is psalm 24:1 Van de HEER is de aarde en alles wat daar leeft, de wereld en wie waar bewonen.  Het materiaal is hier te downloaden.

 

Organiseer ‘de omgekeerde collecte’

In plaats van iets in een collectezak/bak te stoppen halen gemeenteleden iets uit een collectezak/bak. In de collectezakken/bakken zitten kleine kaartjes, met daarop een uitdaging voor de komende week. Elke uitdaging geeft gemeenteleden de mogelijkheid om praktisch aan de slag te gaan met het thema schepping en klimaat. Meer informatie: De omgekeerde collecte. De omgekeerde collecte is een samenwerking van Micha Nederland en Climate Stewards.

 

Ugly Sweater Contest

Als het in de kerk kouder is dan normaal is het lekker om een dikke trui aan te hebben. Stimuleer mensen om naar de kerk te komen met de lelijkste warme trui die ze kunnen vinden. Een ludieke manier om mensen uitnodigen voor de warmetruienzondag en een leuke manier om mensen bij het thema te betrekken. Bedenk een leuke prijs voor degene met de lelijkste trui en stel een jury samen. Als er ruimte is tijdens de dienst/samenkomst  kan je deze prijs uitreiken of anders wellicht tijdens het koffie drinken achteraf!

 

Kleding inzameling

Veel van onze kasten puilen uit met kleding. Waarvan we de helft vaak niet dragen. Organiseer voorafgaand of na de dienst/samenkomst een kledinginzameling. Laat mensen goede kleding/schoenen/tassen etc. meenemen die ze niet meer dragen maar nog goed een tweede leven kunnen krijgen met iemand anders.  Je zou dan bijvoorbeeld met de lokale kringloop kunnen afstemmen dat de kleding na de inzameling hier naar toe gaat. Of wellicht is er in jouw woonplaats een kledingbank(net zo iets al de voedselbank). Ook heeft het leger des heils vaak een winkel waar ze tweedehands kleding verkopen.

 

Kledingruil

Organiseer een kledingruil. Haal een paar van die kledingstukken die je bijna nooit meer draagt uit de kast en neem het mee naar de kerk of de locatie die je afspreekt voor de kledingruil. Zorg voor hangers en plekken waar de kleding kan worden uitgelegd of uitgehangen.  Als iedereen al een paar kledingstukken mee neemt heb je zo een aantal rekken vol hangen met voor jou nieuw te kiezen en te dragen kleding. En alles wat overblijft kan naar de kringloop! Lidia van Bodegraven schrijft in deze blog over de impact van kleding en geeft een aantal leuke tips om je kledingruil mee te organiseren. En kleding ruilen kan ook met kinder/baby en mannenkleding!

 

Ervaringen

De Rotterdamse Oranjekerk is van plan om een Warmetruienzondag tijdens de veertigdagentijd te organiseren. De kerk in het Kleiwegkwartier is een echte jarendertigkerk. De enthousiaste organisatoren vertellen: “Als groenteam willen we de gemeente graag bewust maken van het op een verantwoorde manier omgaan met Gods schepping. Wij vinden het zelf mooi om de Warmetruienzondag tijdens de 40dagentijd te organiseren. Ook op de andere zondagen tot en met Pasen richten we de aandacht op milieu en natuur. We hebben eigenlijk nog nooit negatieve reacties gehad in de voorgaande jaren, al is het voor sommigen altijd te koud haha. Als tip zouden we andere meegeven om dekens of plaids in te zamelen. Die kunnen tijdens de dienst gebruikt worden en daarna bijvoorbeeld aan de daklozenopvang uitgereikt worden.”

 

Doet jouw kerk ook mee? Laat het ons weten. Mail naar [email protected] of gebruik de tag #warmetruienzondag op social media!