Verhalen over moderne slavernij

 

Lees hier een aantal verhalen over hoe moderne slavernij het leven van anderen bepaalt.  De verhalen zijn voor het merendeel afkomstig van partners van Micha Nederland.   

 


 

Wat als je opgroeit in een bordeel

Een kwart van de bevolking in Bangladesh leeft ver onder de armoedegrens. Kinderen moeten daardoor vaak noodgedwongen werken en zijn kwetsbaar voor uitbuiting en misbruik. Een grote groep kinderen leeft in bordelen. Omdat ze er noodgedwongen moeten werken, of omdat hun moeder prostituee is. Het Leger des Heils doet wat ze kan om de cirkel van hopeloosheid voor deze groep te doorbreken.

 

Maya werd aan het werk gezet als sekslaaf in Nepal

Als haar moeder overlijdt, mag Maya* niet meer naar school. Ze moet thuis blijven om het huishouden te doen. Niet lang daarna verliest haar vader ook nog zijn baan. Zijn frustratie reageert hij af op haar.
“Ik zag geen uitweg meer, niemand hielp me. In paniek vluchtte ik het huis uit. Pas op het treinstation kwamen de tranen”, vertelt Maya. “Maar daar was ineens meneer Nabin. Hij vertelde dat al mijn dromen zouden uitkomen in Mumbai.” Eenmaal in Mumbai verkoopt Nabin Maya in de rosse buurt. In de vijf jaren die volgen wordt het meisje mishandeld en gedwongen om klanten op te pikken in bars en hotels.

 

*Maya is een pseudoniem

Syrische vluchtelingenkinderen aan het werk voor chocoladepasta.

Amir* is 8 jaar. Hij is met zijn ouders en broertjes en zusjes gevlucht uit Syrië. Nu woont hij in Turkije. Elke dag gaat hij met zijn ouders mee naar het werk: hij oogst hazelnoten. Een werkdag duurt lang: maar liefst elf uur. Amir is doodmoe als hij thuiskomt, maar de volgende dag moet hij weer vroeg op en begint het weer van voor af aan. En veel levert het niet op. Amir verdient ongeveer een euro per uur. De hazelnoten zijn voornamelijk bedoeld voor grote fabrikanten van chocoladepasta.

 

In dit artikel van Trouw kun je meer lezen:  https://www.trouw.nl/nieuws/een-broodje-hazelnootpasta-smeren-zonder-kinderarbeid-blijft-lastig~b44bdce5/

 

*Amir is een pseudoniem 

Foto:Qroost Beeldmakers

Maureen (15) voelde zich door armoede gedwongen om te trouwen

 

“Mijn lievelingsvakken op school waren Engels, Wiskunde en Scheikunde. Ik wilde verpleegkundige worden. Door de problemen die ik had, voelde ik me gedwongen om te trouwen. Mijn vader verliet ons gezin, waardoor we erg arm waren en er geen geld meer was voor school. Wat moest ik anders?  Zonder opleiding zou ik nooit genoeg inkomen hebben en als ik trouwde zou er iemand zijn die voor mij zorgde. Maar ik ben niet blij dat ik getrouwd ben. Meer dan ooit sta ik voor grote uitdagingen. Mijn man is vertrokken naar Zuid-Afrika voor werk. Ik voel me verlaten, hij kijkt niet naar mij en ons zoontje om. Ik zorg voor mijn schoonvader. Ik wilde dat de armoede niet zo groot was in Malawi en ik de kans had gehad om mijn school af te maken.”

 

Bekijk de video van Maureen en lees meer over kindhuwelijken op www.redeenkind.nl/maureen

 

 

Foli werd vastgehouden als slaaf in de visserij

 

 

Foli werd vastgehouden als slaaf op Lake Volta, Ghana, om gevaarlijk werk te verrichten in de visserij. IJM bevrijdde hem en redde zo zijn leven.