Klimaatbiecht – Aan de slag!
Wat dapper dat je mee hebt gedaan aan de klimaatbiecht! Jij wilt je leven graag beteren. We wensen je veel succes én plezier met je ‘boetedoening’ deze week. Plezier ook, want vaak is het eigenlijk wel genieten, dat goed zorgen voor Gods mooie schepping. Het thema van onze Micha Zondag is dit jaar niet voor niets ‘Genieten van Genoeg’!
Op je kaartje staat een actie om deze week mee aan de slag te gaan. In het onderstaande overzicht kun je het nummer van je actie aanklikken en krijg je een toelichting en wat tips. Heb je vragen of opmerkingen? We komen graag met je in gesprek. Je kunt ons mailen via [email protected] met als onderwerp ‘Klimaatbiecht’. Je vindt ons ook op Instagram en Facebook!
Eet een week geen vlees.
Te moeilijk? Eet dan 1 dag minder vlees dan normaal.
Het effect: Dat lekkere stukje vlees op je bord heeft een lange weg afgelegd. Er is veevoer verbouwd en dat kost veel water, de dieren produceren zelf uitstoot (in de vorm van poep en urine) en het transport en de verwerking tot een eetbaar stuk vlees belasten het milieu.
Door een week geen vlees te eten bespaar je ongeveer 9100 liter water (=114 douchebeurten), 14 kilo veevoer en verminder je je CO2 uitstoot met 23 kg (=115 km autorijden) .
Tip: Probeer een van onze vegetarische gerechten.
Meer doen? Bouw één of meerdere vaste vleesloze dagen in je eetpatroon in, bijvoorbeeld Meatless Monday of Woensdag Groentedag. Nog meer doen? Bekijk de Duurzame Bucketlist of start de Micha Cursus!
Terugkoppeling: Wat vond je moeilijk en wat vond je leuk aan de opdracht? Deel het recept van je lekkerste vegetarische maaltijd.
Bron: https://www.nudge.nl/blog/2015/04/15/wat-de-impact-van-minder-vlees-eten/, https://footprintr.me/
Gooi een week geen eten weg.
Het effect: Jaarlijks gooien we in Nederland per persoon 50 kilo (!) aan eten weg. Dit is niet alleen zonde, het heeft water gekost, uitstoot veroorzaakt en wordt nu als afval afgevoerd.
Door een week geen eten weg te gooien bepaar je in één week ongeveer 650 liter water (=8 douchebeurten) en verminder je CO2 uitstoot met 9 kg (=45 km autorijden).
Tip: Kook op maat, ga soepel om met de ten-minste-houdbaar-tot (THT) datum en kook creatief met restjes (denk aan soep, salade of omelet).
Soep: verhit de restjes groente, naar wens met extra ui en knoflook. Voeg aardappelen (in blokjes) of peulvruchten toe. Voeg water en kruiden toe. Je kunt de soep eventueel pureren. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Meer doen? Gebruik zoveel mogelijk van een product: eet de stronk van broccoli gewoon op, eet je aardappel eens met schil. Nog meer doen? Bekijk de Duurzame Bucketlist of start de Micha Cursus!
Terugkoppeling: Wat vond je moeilijk en wat vond je leuk aan de opdracht? Deel je beste tip om voedselverspilling te verminderen.
Bron: http://www.fao.org/docrep/018/i3347e/i3347e.pdf, https://www.voedingscentrum.nl/restjes
Eet deze week alleen seizoensproducten.
Het effect: Soms zie je in december Hollandse aardbeien in de supermarkt liggen. Of spruitjes in juni. Tegenwoordig kun je bijna alle soorten groente en fruit het hele jaar in de supermarkt vinden. Deze producten komen vaak uit tropische landen en moeten vervoerd worden naar Nederland. Als ze met het vliegtuig komen is dat een enorme belasting voor het milieu. Door seizoensgroente te kiezen verminder je je CO2 uitstoot en steun je de Nederlandse boeren.
Tip: Weet jij wanneer welke groente beschikbaar is? Spiek anders in deze handige groente- en fruitkalender. Groente en fruit met milieuklasse A en B zijn een goede keuze.
Meer doen? Kijk of je je groente/fruit/zuivel/eieren lokaal kan kopen. Zo steun je de lokale boeren en is je milieubelasting nog lager. Nog meer doen? Bekijk de Duurzame Bucketlist of start de Micha Cursus!
Terugkoppeling: Wat vond je moeilijk en wat vond je leuk aan de opdracht? Deel het recept van het lekkerste gerecht met seizoensproducten.
Koop een week je boodschappen zonder verpakking of in een herbruikbare verpakking.
Het effect: Jaarlijks gooien we in Nederland per persoon 56 kilo (!) aan verpakkingsmaterialen weg, waarvan 21 kilo plastic. Een deel van de verpakkingen kunnen gerecycled worden, de rest wordt verbrand. Door minder artikelen in verpakkingen te kopen en/of verpakkingen te hergebruiken verminder je de hoeveelheid afval en je CO2 uitstoot.
Daarnaast draag je niet meer bij aan de ‘plastic soep’ die in de oceanen drijven en een groot gevaar zijn voor de zeedieren.
Tip: Neem een tas mee als je boodschappen gaat doen en kies voor groente en fruit zonder plastic verpakking. Koop je losse stukken fruit of groente, hergebruik dan bijvoorbeeld oude broodzakken. Maak of koop een stoffen zak voor je brood.
Meer doen? Koop ook andere artikelen in herbruikbare verpakkingen, zoals kaas in een kaasdoek of nootjes in een glazen pot. Nog meer doen? Bekijk de Duurzame Bucketlist of start de Micha Cursus!
Terugkoppeling: Wat vond je moeilijk en wat vond je leuk aan de opdracht? Deel je beste tip om over het herbruiken van verpakkingen.
Pak deze week de fiets in plaats van de auto
Moet je ver weg? Kiest voor het OV!
Het effect: Jaarlijks reizen we in Nederland gemiddeld 11 500 kilometer met de auto. De helft van de keren pakken we ook de auto voor een korte rit. Vervoer telt voor 30% mee aan onze jaarlijkse CO2 uitstoot. Door één week niet met de auto de rijden bespaar je 40 kg CO2. Reis je met het OV? Met de trein rijd je op groene stroom en is er dus geen CO2 uitstoot.
Tip: Plan op 9292.nl je reis met het openbaar vervoer. Pak in plaats van een bus de OV fiets. Toch met de auto? Carpool zodat je de uitstoot per persoon vermindert.
Meer doen? Gebruik een deelauto of deel je eigen auto. Dit kan bijvoorbeeld via snappcar, mywheels of greenwheels. Nog meer doen? Bekijk de Duurzame Bucketlist of start de Micha Cursus!
Terugkoppeling: Wat vond je moeilijk en wat vond je leuk aan de opdracht?
Eet een week geen kaas op brood
Het effect: Jaarlijks eten we in Nederland per persoon ongeveer 17 kilo kaas. Kaas is bijna net zo milieubelastend als vlees. Voor het maken van 1 kilo kaas is 10 liter melk nodig. Het veevoer, de gassen en de mest dragen bij aan de CO2 uitstoot. Door een week geen kaas te eten bespaar je ruim 3 liter melk en verminder je je CO2 uitstoot met 3kg.
Tip: Kies voor een ander beleg (groentespread/houmous) of eet een restje van de vorige dag.
Meer doen? Maak je eigen broodbeleg, bekijk de Duurzame Bucketlist of start de Micha Cursus!
Eet je al geen kaas? Kies dan een andere opdracht
Terugkoppeling: Wat vond je moeilijk en wat vond je leuk aan de opdracht? Deel je meest favoriete alternatieve broodbeleg.
bron: https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/
Pak deze week elke dag een stuk zwerfafval op
Het effect: Geschat wordt dat er in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen beland. Een groot deel van het zwerfafval vergaat niet. Plastic komt vaak terecht in de oceanen waar grote hoeveelheden plastic zich ophopen (plastic soep). Dit is slecht voor mens en dier. Door elke dag een stuk afval in de prullenbak te gooien draag je bij aan een schonere wereld.
Tip: Neem je telefoon mee en maak een zwerfie (selfie met zwerfafval) en tweet die onder #michazondag en #zwerfie?
Meer doen? Houd voortaan jouw stuk straat schoon of nodig anderen uit om mee te doen. Nog meer doen? Bekijk de Duurzame Bucketlist of start de Micha Cursus!
Terugkoppeling: Wat vond je moeilijk en wat vond je leuk aan de opdracht? Deel je foto’s.
Douche deze week maximaal 5 minuten per keer
Het effect: In Nederland lijken we water te over te hebben. We gebruiken per persoon 840 liter water per week. Een derde tot de helft daarvan is van het douchen. Bespaar ruim 300 liter warm water en bijna 2 m3 gas door geen 9 maar 5 minuten per keer te douchen.
Tip: Neem een kookwekker mee om de tijd in de gaten te houden.
Meer doen? Koop een douche timer en/of waterbesparende douchekop. Nog meer doen? Bekijk de Duurzame Bucketlist of start de Micha Cursus!
Terugkoppeling: Wat vond je moeilijk en wat vond je leuk aan de opdracht?
bron: https://www.nibud.nl/consumenten/wassen-douchen-en-bad/
Was deze week op hooguit 30°C graden
Het effect: Gemiddeld wordt er in een huishouden vier keer per week een was gedraaid. Dit kost energie en water. Een was draaien op hogere temperatuur kost meer energie dan op lagere temperatuur. De huidige wasmiddelen maken wasgoed ook schoon op lagere temperaturen. Bespaar 40% energie door een was op 30 graden te wassen in plaats van 60 graden.
Tip: Laat de temperatuurknop op 30°C staan of hang een briefje op om je te herinneren.
Meer doen? Gebruik de ECO-stand van je wasmachine. Een wasdroger is een energieslurper. Droog je was aan de lijn. Hang je het binnen? Lucht dan goed je huis. Nog meer doen? Bekijk de Duurzame Bucketlist of start de Micha Cursus!
Terugkoppeling: Wat vond je moeilijk en wat vond je leuk aan de opdracht?
Koop deze week zo weinig mogelijk artikelen waar palmolie in zit
Het effect: De milieueffecten van palmolie zijn enorm: bossen worden gekapt, mensenrechten genegeerd en dieren raken hun leefgebied kwijt. Doordat palmolie goedkoop en veelzijdig is wordt het in veel artikelen gebruikt zoals koekjes, pindakaas en shampoo. De klant bepaalt de markt: kies voor producten zonder palmolie of alleen duurzame palmolie.
Tip: Lees de etiketten van alle producten die je koopt. Zit er palmolie in? Kijk of er van hetzelfde product een ander merk is dat geen palmolie gebruikt.
Meer doen? Schrijf een brief/e-mail naar een fabrikant met de vraag om van niet-duurzame palmolie af te stappen. Een voorbeeldbrief vind je hier. Nog meer doen? Bekijk de Duurzame Bucketlist of start de Micha Cursus!
Terugkoppeling: Wat vond je moeilijk en wat vond je leuk aan de opdracht?
Winterse extra:
Zet voor een week je verwarming een graad lager
Het effect: Er zijn vele manieren om je huis te verwarmen. Je verwarming 1 graad lager zetten merk je vaak nauwelijks, maar het bespaart wel 7% op je gasverbruik. Daarmee verminder je je CO2 uitstoot ook met 7%.
Tip: Trek een warme trui aan of kruip onder een fleecedeken.
Meer doen? Stel je verwarming standaard een graad lager in. Kijk hier voor meer tips om te besparen op je verwarming. Nog meer doen? Bekijk de Duurzame Bucketlist of start de Micha Cursus!
Terugkoppeling: Wat vond je moeilijk en wat vond je leuk aan de opdracht?