Sociaal werk en evangelisatie

Evangelisatie zonder sociaal werk, zonder oog voor gerechtigheid, is incompleet. Aldus een heel korte samenvatting van een lezing van de Sri Lankaanse spreker Vinoth Ramachandra.

 

Ramachandra werkte ondermeer voor Micah en het internationale studentennetwerk IFES. Een paar opmerkelijke zaken uit zijn Nederlandse lezing:

 

Prikkelen

Allereerst schuwt Ramachandra prikkelende stellingen niet, zoals: “60% van de christenen leven in het Zuiden van de wereld, maar ze leven van 17% van de christelijke rijkdom.”
Daarnaast hekelt hij de Westerse gewoonte om te bidden voor bijvoorbeeld moslims maar tegelijkertijd de Arabische broeders en zusters die hier onderdak zoeken een kil welkom te geven. Of sterker nog: ongastvrij te behandelen.
Hij ziet voor Nederlandse kerken ook een noodzaak ontstaan in multicultureel leiderschap, nu kerken meer nationaliteiten gaan bevatten.

 

Geld stelt agenda

Qua zending en ontwikkelingswerk is hij bezorgd over wie de agenda stelt, vaker door organisaties dan door de armen zelf: “Money sets the agenda”. Daarbij vraagt hij zich ook af wie in de traditionele zendingsstructuren nu wie aanstuurt: “Who is the disciple en who is the boss?”. Ofwel: is de zendeling dienstbaar aan de lokale kerk of is het andersom?

 

Van de troon

Last but not least verwacht hij meer heil van de Geest, “die werkt via onverwachte mensen” en minder van de grote georganiseerde verbanden. Waarbij Ramachandra de lofzang van Maria aanhaalt, die bij de aankondiging van de geboorte van Jezus (Lucas 1) al zong over gerechtigheid met: “…heersers stoot hij van hun troon en wie gering is geeft hij aanzien. Wie honger heeft overlaadt hij met gaven, maar rijken stuurt hij weg met lege handen.”