Slavernij

Door Piet van Pelt (Het Passion)

 

Slavernij-handen-gevangen-klein

 

Slavernij, dat hebben we gelukkig afgeschaft in Nederland. Al ruim 150 jaar geleden. Maar terwijl we dat in Amsterdam herdenken staan we met een shirt aan dat onder erbarmelijke omstandigheden is gemaakt. We lopen over de wallen terug naar het station. Afgeschaft? Of hebben we onze gevoelens afgeschaft?

Slavernij is nog steeds gaande, bijna allemaal in de derde wereld. Naaiateliers, kindsoldaten, seksslaven, vrouwenhandel, prostitutie, kinderarbeid. Miljoenen mensen gaan onder slavernij gebukt of leven onder omstandigheden die dicht in de buurt komen van slavernij.

 

Wat is slavernij? Leven en/of werken onder slechte omstandigheden en dreiging van geweld. Omstandigheden en situaties waaruit je niet zelfstandig kunt uitstappen.

 

Je hoeft niet naar de derde wereld om de gevolgen van slavernij te zien. Overal om ons heen is het resultaat van slavernij aanwezig. In onze kledingkast, onze smartphone en tablet en ga zo maar door. We lijken toch wel de voordelen te zien van af-en-toe een oogje dichtknijpen.

 

Maar ook dichterbij zie je mensen die tekenen van verslaving hebben. Mensen die aan (slechte)  gewoontes verslaafd zijn geraakt. Denk aan allerlei soorten verslaving: werk, gokken, roken, alcohol, medicijnen, geweld, diefstal, misbruik van kinderen, pornografie en seksueel geweld. Om een beeld bij de omvang te krijgen mag je je realiseren dat minimaal 14% van alle vrouwen in Nederland seksueel geïntimideerd wordt.

 

Wat zegt dat ons? We hebben een duidelijke opdracht ontvangen in Micha 6:8. Dat geeft geen ruimte voor slavernij. Geen oogjes dichtknijpen. Je ogen volledig openen en recht doen. Nederig de weg gaan van je God.

 

Terug naar micha10