Armoede in Nederland (Podcast-tips)

Waar de ene Nederlander kampt met keuzestress omdat hij zoveel geld heeft dat hij alles wel kan doen en kopen, moet de andere Nederlander elk dubbeltje omdraaien om rond te komen. Regelmatig is armoede voor omstanders onzichtbaar en dat kan behoorlijk eenzaam maken. Daarom hebben wij vandaag vijf podcasts over armoede verzameld. Omdat we vinden dat het geen verborgen thema mag blijven. Omdat we vinden dat deze mensen het verdienen om gezien en gehoord te worden.

 

1. ‘Wat is de definitie van armoede in deze tijd in Nederland?’
Door corona zijn we allemaal maar ‘one handshake away’ van gezinnen die in armoede verkeren. Er moet bezuinigd worden. Het lidmaatschap van de sportclub, muziek- of dansles van de kinderen wordt vaak als eerste geschrapt. Zo worden kinderen in een cruciale fase in hun ontwikkeling uit een vertrouwde omgeving met vriendjes en vriendinnetjes gehaald en kunnen ze hun passie niet meer beoefenen. Wat is de definitie van armoede in deze tijd in Nederland?

Luister podcast

 

2. Waarom zou je alles doen?
Vanuit de kerk zijn het traditioneel gezien vaak de diaconieën die gaan over geld maar ook over hulpverlening rondom bijvoorbeeld geld en schulden. In deze podcast luister je naar verhalen vanuit het initiatief ‘Omzien naar Elkaar’ waarin de diaconieën in Apeldoorn samenwerken. Pieter de Weerd vertelt hoe One-Apeldoorn is ontstaan en wat hem daarin zo motiveert. Je hoort ook ds. Gertrudeke van der Maas die negen jaar geleden startte met een idee waar in 2020 ruim 700 gezinnen in en om Apeldoorn bij betrokken zijn.

Luister podcast

 

3. Schuldig: de podcast!

In hoeverre is er in ons land iets veranderd in het denken over schulden; in de politiek, de hulpverlening, het beleid? Wat houdt ons gevangen in dit geldverslindende systeem en hoe ziet de toekomst eruit? Een serie van zes afleveringen over wat de impact van schulden is iemand zijn of haar leven.

Luister podcast

 

4. Kun je arm zijn in Nederland?

Nederland is een rijk land, maar dat zegt niet dat er geen armoede bestaat. Wat betekent arm zijn in Nederland? Wat doet de politiek om armoede te bestrijden, en is dat effectief? En hoe is de toeslagenaffaire ontstaan en wat zijn de gevolgen ervan? Dat en meer hoor je in de vijfde Geldpraat-aflevering van het Nibud: Kun je arm zijn in Nederland? 

Luister podcast

 

5. Armoede in Nederland: van plaggenhut naar verzorgingsstaat

In de laatste aflevering van ‘Werelddelen – De Podcast’ gaat Woord en Daad in gesprek met Jacob Jan Vreugdenhil. Hij vertelt over armoede in Nederland vanaf 1800 tot nu. Hij gebruikt daarbij voorbeelden uit het boek ‘Koninkrijk van sloppen’.

Luister podcast

 

Deze inspiratie delen we in het kader van de Micha Zondag op 17 oktober 2021. Het thema is dit jaar ‘Genieten van Genoeg’.