Opmars van kleine stappen
‘Laten we van fair trade een pleonasme maken’. Deze oudere reclameslogan van één van de duurzamere banken, was voor mij een nieuw inzicht. Wat zou dat mooi zijn, het woord ‘fair’ de wereld uit. Zover is het echter nog niet.
De fair trade koffie bestaat nu al zo’n 40 jaar, maar veel mensen drinken het nog niet. Het was pas afgelopen maand dat mijn collega Susanne definitief faire koffie op kantoor introduceerde. Ze vertelt:
“Na het zien van de film ‘Amazing Grace’, over de afschaffing van de slavenhandel, werd me duidelijk hoe vaak wij rijken bezig zijn met ‘nemen’ in plaats van met ‘delen’. Op een gegeven moment schreeuwt de hoofdpersoon William Wilberforce, uit: ‘God made us all equal’. Een zin die bleef haken. God houdt van mensen en heeft ons de aarde gegeven. Wil ik doorgaan met het nemen van de aarde, ten koste van een ander, òf meewerken aan het delen van de aarde mèt anderen? Het antwoord is niet moeilijk. Maar hoe begin je?
Brander
Bij de Michacursus en bij Stichting HiP heb ik geleerd dat een kleine daad meer teweeg kan brengen dan je denkt. Om te beginnen dus toch maar achter die fair trade koffie aan! Voor thuis zeker, maar voor op het werk vraag ik de Here God wat onwennig of Hij wil helpen een manier te vinden die ik ook qua kosten kan verantwoorden. Ik kom in gesprek met een vertegenwoordiger van een grote koffiebrander, een betrokken mens. Via hem kunnen we nu fair trade koffie afhalen bij een groothandel in de buurt.
Kracht
De aan het begin genoemde slogan maakt gebruik van de woorden ‘laten we’. Het is een persoonlijke aansporing, een oproep om betrokken te zijn. Wees je ervan bewust dat alles wat je op een dag doet verschil maakt. Of je nu kiest voor fair trade koffie op je werk of dat je iets van je tijd en talenten deelt met een buur in nood. Elke stap is er één. Tegelijkertijd geeft de slogan weer dat de kracht in het ‘samen’ zit. Alle handelingen samen veranderen de wereld.
Chocolade
Een voorbeeld? Neem chocolade. Ondanks de economische crisis groeit het aantal initiatieven op het gebied van duurzaamheid en fair trade. Toegegeven, de belangrijkste aanleiding daarvoor is de dalende cacaoproductie. Maar onderschat de invloed van de consument niet, die kiest voor fair trade en informeert naar productieomstandigheden. Het heeft impact op het leven van de cacaoboer.
De opmars van de faire chocolade kwam na de start van Max Havelaar echt goed op gang bij Verkade, die sinds begin 2009 100% fair is. Het Britse Cadbury (één van de vijf grootste chocoladebedrijven ter wereld) volgde snel met haar Dairy Milk. Het grootste chocoladebedrijf ter wereld, Mars Incorporated, wil tegen 2020 haar cacao gecertificeerd hebben met het label Rainforest Alliance, te vergelijken met UTZ-certified. Dat label is nog niet ‘fair trade’, maar wel een stap in de goede richting. Daarom geloof ik ooit fair trade M&M’s te kunnen eten, met nootjes!”
Het doet er toe wat je doet! Deel je boodschap (letterlijk en figuurlijk). Je kunt de wereld om je heen, of zelfs world wide, veranderen. Amazing Grace!
Dit artikel is geschreven in het kader van Micha Nl door Susanne Versloot en Christine Boersma van St. HiP en eerder gepubliceerd via het Goede Leven