Op je paasbest?

blog – tekst en beeld door Lidia van Bodegraven

 

Er op je paasbest uitzien. Het is een uitdrukking die bijna iedereen kent, maar waar komt het eigenlijk vandaan? En wat doen wij om er op ons paasbest uit te zien komende zondag en maandag?

 

Herkomst

Even voor de duidelijkheid: Er op je paasbest uitzien betekent dat je er piekfijn uitziet. De uitdrukking gaat terug naar het katholieke gebruik waar men met Pasen ter communie ging. Communie gaat over vergeving en genade. Dus tijdens de paasmis werd niet alleen het innerlijk, maar ook het uiterlijk in een nieuw jasje gestoken.

 

Tegenwoordig bestaan deze gebruiken niet meer in deze mate. Maar de uitdrukking wordt nog wel gebruikt met betrekking tot het dragen van nieuwe, feestelijke kleding. Je ziet het met Pasen minder dan met kerst, maar toch, met feestdagen wordt er regelmatig geshopt voor een nieuwe outfit.

 

Een nieuwe outfit voor Pasen?

Als redelijk radicale fair fashion-blogger probeer ik natuurlijk zo bewust en duurzaam mogelijk te kopen. Voor mij betekent dat dus met Pasen geen nieuwe kleding. Veel mensen hebben de afgelopen veertig dagen gevast en eenvoudiger geleefd. In de overvolle en drukke tijd waarin we leven kan het misschien wel mooi zijn om dat vast te houden. Ontspullen kan enorm bevrijdend zijn. En je kledingkast is misschien wel het makkelijkst om mee te beginnen.

 

Iets feestelijks aantrekken is toch niet verkeerd?

Pasen is een prachtig feest, Jezus is opgestaan! We vieren het in de kerk, misschien met familie of vrienden. Wat mij betreft mag dat uitbundig, maar liever niet ten koste van mensen, dieren of de aarde. Je zou er over kunnen nadenken of jij je Maker eert met het kopen ten koste van anderen…

 

 

Dus misschien kan je wel kiezen voor het ruilen van je kleding met een broer of zus. Maak nieuwe combinaties met oude kleding uit je kast. En wil je echt wat nieuws, shop dan bij eerlijke kledingwinkels. Een voorbeeld is Eljada Fair Fashion. Zij verkopen eerlijke t-shirts met mooie teksten. Misschien een mooi statement tijdens de Paasdagen?

 

 

 

 

Lidia is een van onze bloggers en schrijft een keer per twee maanden over haar ervaringen met duurzaamheid en gerechtigheid. Ze weet alles van eerlijke kleding, droeg een jaar lang dezelfde jurk en blogt op All about Fair Fashion.