Nu beschikbaar: kerkenpakket over doorwerking slavernijverleden

Het kerkenpakket Gedeeld verleden, gedeelde toekomst over de doorwerking van het Nederlandse slavernijverleden is vanaf nu beschikbaar. Het kerkenpakket is bedoeld voor de zondagsdienst van 2 juli 2023, tijdens het weekend van Keti Koti. Tijdens dit weekend wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname herdacht en gevierd. Natuurlijk kun je het ook gebruiken voor een themadienst op een datum naar keuze. Of als kringmateriaal.

 

Het kerkenpakket bestaat onder andere uit preekschetsen, een leespreek, liedsuggesties en een kinder- en tienerprogramma. Ook gespreksvragen en een historische duiding zijn inbegrepen. Het doel van het kerkenpakket is om een gesprek te openen in kerken. Hoe werkt ons slavernijverleden door tot op de dag van vandaag? Wat was de rol van christenen en wat is nu onze verantwoordelijkheid als christenen?

 

> Download het kerkenpakket hier

> PowerPoint-slide voor de collecte

> Kinderwerk ‘Meester en slaaf?’

> Lees meer over het thema: doorwerking slavernijverleden n.a.v. Johannes 8

> Tips: hoe organiseer je een Micha Zondag?

> Meld je gemeente hier aan

 

 

kerkenpakket slavernijverleden

Partners

Het kerkenpakket komt tot stand in samenwerking met onder andere de EOIntercultural Church PlantsLeger des Heilshet Nederlands-Vlaams BijbelgenootschapPKN en SKIN. Ook toetst een expertisegroep alle inhoud. De preekschetsen worden verzorgd door Bert Altena, Rhoïnde Doth, Mirjam Kollenstaart-Muis en Afinus de Vries.

 

 

 

‘Christenen missen vaak historische context en hebben hierdoor geen zicht op de structurele ongerechtigheid en maatschappelijke ongelijkheid als gevolg van ons slavernijverleden. Laten we daarom samen nieuwsgierig zijn, luisteren, dromen, eerbiedigen, uitnodigen, ervaren, aanmoedigen en vooral: de kloof overbruggen.’
– Harmen Niemeijer, Micha Nederland

 

 

Meer informatie