Week 4

Vluchtelingen

De vierde week van Micha10 staat in teken van vluchtelingen. Rond dit thema is al veel ophef geweest. Felle reacties worden geuit in discussies. Wellicht is het voor jou allemaal wat overweldigend. Want waar kan je beginnen en wat zou ik kunnen doen? Deze week inspireren we je met wat concrete acties.

 

Micha Nederland en vluchtelingen
In het verleden hebben we al meerdere malen aandacht besteed aan vluchtelingen. Want hoe complex de situatie soms is, we willen hen vooral als onze naaste zien. Jezus stimuleert ons daarin. Hij zette de wereld op z’n kop en doet dat nog steeds. Daar dachten we in 2015 over na tijdens de Micha Zondag. Ook in de Micha Cursus komt het thema aan bod. In hoofdstuk 3.2 denk je na over ‘ver weg is niet gek’. 

Challenge

Druk een vluchteling de hand

Het vluchtelingenprobleem is enorm en kan je makkelijk overweldigen. Waar moet je beginnen? Voorganger Jan Wolsheimer geeft ons het volgende advies:  ‘Als een probleem te groot wordt, de aantallen teveel, richt je dan op de enkeling en raak daar bevriend mee. Want wie een vluchteling de hand heeft gedrukt, ontdekt al snel dat die andere hand van hetzelfde materiaal is gemaakt als je eigen hand. Cijfers worden mensen, gezichten krijgen namen en verhalen worden mensenlevens. Je zult nooit meer hetzelfde denken over deze ingewikkelde problematiek’.

 

Met deze challenge nodigen we je uit om een vluchteling bij je in de buurt te begroeten en welkom te heten. Met zoiets kleins als de handdruk kun je een brug slaan en maak je een groot verschil in het leven van vluchtelingen.

Druk een vluchteling de hand!

handdruk

 

Op dit moment hebben we te maken met de grootste vluchtelingenstroom sinds de tweede wereldoorlog. Miljoenen vaders en moeders met kinderen zijn verdreven van huis en haard door oorlog, geweld, terreur en extreme armoede. We kennen allemaal de indringende beelden wel van mensen die verdrinken in de Middellandse zee op zoek naar een veilige plek.

 

Lees het volledige artikel

 

Zegen ervaren in vluchtelingenwerk

Alja Hooiveld zet zich in haar vrije tijd in voor vluchtelingen. Bekijk hier haar inspirerende verhaal. 

 

Stay human 

Stay Human is het geluid dat te weinig klinkt in het publieke vluchtelingendebat.

Daar hoor je vooral de uitgesproken voor- en tegenstanders.

Maar die verwoorden niet wat de meeste Nederlanders denken.

‘De meeste Nederlanders’ roepen niet, maar luisteren en denken na.

Ze hebben vragen en zorgen, maar willen genuanceerd blijven.

En vooral: menselijk en respectvol. Herken je dat? Kijk op stayhuman.nu

 

Micha Nederland maakt deel uit van de coalitie die Stay Human ondersteunt. 

 

260x30-advertentie.indd

Micha Netwerk 

Micha Nederland is een netwerkorganisatie. Er zijn momenteel 23 organisaties zijn die het samen belangrijk vinden om aandacht te vragen en kerken en christenen te activeren voor gerechtigheid

ZOA 

ZOA biedt HzoaULP aan mensen die zijn getroffen door een natuurramp of gewapend conflict. Wij dragen bij aan een nieuw perspectief van HOOP waarin mensen in waardigheid en onderling vertrouwen samenwerken aan hun toekomst. Samen met de getroffen gemeenschappen werken wij aan verder HERSTEL totdat zij weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. ZOA blijft tot de zelfredzaamheid is hersteld. Het christelijk geloof is onze motivatie. Ga naar de website.

 

EO Metterdaad

metterdaad_logo_oranjeEO Metterdaad brengt al meer dan 40 jaar (trouw) via TV en radio nood dichtbij en helpt wereldwijd (recht doen). We voelen ons daarom van harte thuis in het Micha netwerk. Lees meer…