Week 2

Schepping

De tweede week van Micha10 staat in teken van de schepping. Duurzaamheid klinkt misschien als een uitgekauwd begrip. Maar ben je je er bewust van dat jouw doen en laten invloed heeft op de aarde? God gaf ons de opdracht om goed om te gaan met Zijn schepping, dat zet te denken. In het achtergrondartikel lees je hier meer over. Arianne Bakkenes deelt inspiratie voor een groen leven en in de challenge ga je meteen praktisch aan de slag.

 

 

Ecologische gerechtigheid
Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van Micha Nederland. God’s schepping wordt vaak vergeten in de dagelijkse keuzes. Daarom blijven wij daar aandacht voor vragen. Zo stond de Micha Zondag van 2014 in teken van ‘Heel de Schepping.’ Met Micha Duurzaam hebben we verschillende materialen ontwikkeld om aan de slag te gaan met ecologische gerechtigheid.

Challenge

Als we om ons heen kijken zien we veel vervuiling op straat. Zwerfafval komt terecht in de natuur, in de schepping. Wist jij dat een plastic fles er gemiddeld 450 jaar over doet om af te afbreken? Deze week hebben we daarom een flinke uitdaging: Koop een week lang geen producten waar plastic in zit, die van plastic zijn gemaakt of in plastic is verpakt. Dit betekent creatief boodschappen doen.

 

Doe mee! 

Tips: Hergebruik je oude broodzakken bij de bakker, ga naar de slager met je eigen bewaarbakjes, koop je groente bij de groenteboer of plak de sticker bij het wegen op één van de stukken fruit. 

 

Deel jouw tips ook op facebook en twitter met #Micha10

Druppels op de gloeiende plaat

“Duurzaam leven, dat heeft toch geen zin?”, hoor ik vaak mensen zeggen. “Dat is als een druppel op een gloeiende plaat”. Ik begrijp die opmerking, want kijk eens om je heen. Mensen in derde wereldlanden worden uitgebuit, zodat wij ons voor een leuke prijs kunnen kleden. De droogte in Afrika is in ruim 100 jaar niet zo ernstig geweest, waardoor mannen, vrouwen, kinderen, dieren en gewassen sterven door een enorm tekort aan water. Tegelijkertijd valt hier in Nederland op een dag in mei net zoveel water als wat er normaal in een hele maand valt.

 

Lees het volledige artikel

Alle dingen zijn verzoend

Zet Nederlandse ondertiteling aan door op CC te klikken

De urgentie van zorg voor de schepping

Door mijn werk voor de christelijke natuurbeweging A Rocha volg ik ruim tien jaar de ontwikkelingen op het gebied van biodiversiteit, klimaatverandering, energievoorraden, voedselzekerheid en landbouw. Als christen liggen al deze zaken me na aan het hart. God geeft ons een plek op deze aarde. Het is Zijn aarde waar we horen, waar we onze plek vinden, waarmee we  verbonden zijn en waar we een bijzondere verantwoordelijkheid voor dragen. Hier mogen we ons leven met Hem vormgeven. Ons geestelijk leven en ons aardse leven zijn één.

Dit zijn de drie meest relevante en urgente thema’s op het vlak van duurzaamheid.

 

Lees het volledige artikel

Duurzame bucketlist

Afgelopen week lanceerden we tijdens het congres GroenGelovig de Duurzame bucketlist. Deze lijst maakten we samen met A Rocha en Stabilitas. Je vindt er uitdagende en inspirerende acties om aan de slag te gaan met een duurzame levensstijl.

 

Download de bucketlist

Netwerk Micha Nederland

Micha Nederland is een netwerkorganisatie. Er zijn momenteel 23 organisaties zijn die het samen belangrijk vinden om aandacht te vragen en kerken en christenen te activeren voor gerechtigheid.

1_nl_rgb_bA Rocha is een beweging van christenen die vanuit hun geloof zorgen voor Gods schepping. In Nederland adopteren onze elf lokale groepen natuurgebieden en dragen er zorg voor natuurbeheer en monitoring. Verder organiseren de groepen geregeld activiteiten gericht op verwondering en genieten van de natuur. A Rocha motiveert kerken om te zien naar de schepping. Lees meer…

 

 

 

 

kerk-in-actieKerk in Actie (PKN) wil samen met alle Michaleden staan voor sociale en ecologische gerechtigheid. Vooral via de Micha Cursus willen we christenen laten nadenken over de noodzaak van verandering als praktische uitwerking van de basiswaarden gerechtigheid, barmhartigheid en rentmeesterschap. Lees meer…