Week 3

Moderne slavernij

Deze week draait Micha10 om Moderne slavernij. Slavernij lijkt een onderwerp dat we ver achter ons gelaten hebben. Maar het is nog steeds gaande. En dat we daar een aandeel in hebben beseffen we vaak niet. Daarom staat deze week in teken van Moderne slavernij. Lees over de ervaringen van Henk Jan Kamsteeg, bekijk het verhaal van Lyna en doe mee met de challenge!

 

Micha en slavernij

Opkomen voor de ander, het goede doen voor je naaste, zijn belangrijke waarden voor Micha Nederland. In 2013 besteedden we aandacht voor dit thema tijdens de Micha Zondag. Het thema ‘Ik hoor jullie klacht‘ werd gebaseerd op Jacobus 5:4. In datzelfde jaar stonden we stil bij de afschaffing van slavernij. Ook de Micha Cursus besteedt aandacht aan het thema. In hoofdstuk 3 draait het om mensen en de manier waarop je met hen omgaat, dichtbij en ver weg. 

Challenge

slavery_footprint_banner

 

Hoeveel slaven werken er voor jou? Die vraag heb je waarschijnlijk nog niet eerder gehad. Maar met de challenge deze week vragen we het je. 

Ee zijn op dit moment namelijk nog steeds mensen die kleding en producten maken onder zulke mensonterende omstandigheden dat je het slavernij zou kunnen noemen.

 

Doe de test

Het verhaal van Lyna

Lyna werd op haar 12e gered uit de seksindustrie in Cambodja.
Tien jaar later vertelt zij haar verhaal.

 

Slavernij

Slavernij-handen-gevangen-klein

 

Slavernij, dat hebben we gelukkig afgeschaft in Nederland. Al ruim 150 jaar geleden. Maar terwijl we dat in Amsterdam herdenken staan we met een shirt aan dat onder erbarmelijke omstandigheden is gemaakt. We lopen over de wallen terug naar het station. Afgeschaft? Of hebben we onze gevoelens afgeschaft?

Slavernij is nog steeds gaande, bijna allemaal in de derde wereld. Naaiateliers, kindsoldaten, seksslaven, vrouwenhandel, prostitutie, kinderarbeid. Miljoenen mensen gaan onder slavernij gebukt of leven onder omstandigheden die dicht in de buurt komen van slavernij.

 

Lees het volledige artikel

Het gruwelijke gezicht van moderne slavernij

Vier dagen India laten een blijvende indruk achter. Op bezoek in Chennai en Mumbai waar moderne slavernij een gruwelijk gezicht krijgt.

 

Talloze kleine schitteringen verlichten de nacht. De lichtjes worden groter nu we de landing inzetten. Gefascineerd en nieuwsgierig kijk ik uit het kleine raampje. Wat zou zich toch allemaal beneden ons afspelen? De komende dagen zal ik een antwoord krijgen op deze vraag. Een antwoord dat mij mijn leven lang zal blijven achtervolgen.
Chennai, India. Een stad met circa zeven miljoen inwoners, in het zuidoosten van India. Op het moment van landen, komt de regen met bakken uit de hemel. Het zouden Gods tranen kunnen zijn voor wat zich allemaal in de stad afspeelt. Want dat er in deze stad veel onrecht plaatsvindt, weet ik door mijn werk bij IJM al. De komende dagen zal ik de gezichten ontmoeten achter de cijfers en de verhalen die bijna dagelijks op ons kantoor in Den Haag binnenkomen.
Wij, een gemêleerd gezelschap van zakenlieden, bestuursleden, een voorganger en ambassadrice van IJM, zijn op bezoek bij het team van IJM in Chennai om na een paar dagen ook langs te gaan in Mumbai. In Chennai houdt IJM zich bezig met de strijd tegen moderne slavernij. En, zo wordt al snel duidelijk, dit is totaal iets anders dan werken voor een hongerloontje of slavernij zoals wij dit uit boeken als de Negerhut van Oom Tom kennen. Wat wij te horen krijgen, zijn verhalen van bruut gewelddadig lichamelijk en seksueel geweld.

 

Lees het volledige artikel

Netwerk Micha Nederland  

Micha Nederland is een netwerkorganisatie. Er zijn momenteel 23 organisaties zijn die het samen belangrijk vinden om aandacht te vragen en kerken en christenen te activeren voor gerechtigheid. 

 

IJM

InteIJMrnational Justice Mission (IJM) is een mensenrechtenorganisatie die zich inzet tegen onder andere moderne slavernij en mensenhandel.

Daders van moderne slavernij gebruiken bedrog, bedreigingen en geweld om anderen te dwingen voor hen te werken zonder dat zij hiervoor betaald krijgen. Hoewel slavernij verboden is in vrijwel elk land, worden miljoen kinderen, vrouwen en mannen gedwongen te werken als slaaf in steengroeves, rijstfabrieken, visbedrijven en vele anderen soorten industrieën. Meer weten over het werk van IJM kijk dan op www.ijmnl.org