Week 7

Kleding

De zevende week van Micha10 staat in het teken van kleding en de kledingindustrie. Iedereen heeft er dagelijks mee te maken, we hebben immers dagelijks kleding nodig. Helaas heeft het maken van onze kleding ook een keerzijde waar we ons niet altijd van bewust zijn. Daarom staan we deze week stil bij onze kleding en bij de mensen die onze kleding maken. Laat je deze week overvallen door winkelschaamte, kijk een inspirerend en tegelijk ook confronterend filmpje en ga met de challenge van deze week de uitdaging aan om kritische vragen te stellen. 

 

Micha en kleding

Micha Nederland wil je uitdagen om zelf na te denken over dit thema en hierin je eigen keuzes te maken. Door het materiaal van deze week helpen we je een eindje op weg. Ook de Micha Cursus besteedt aandacht aan het thema kleding. In hoofdstuk 4.1 gaat het over welvaart. Ook het Micha Zondag materiaal van dit jaar is een mooie manier om samen met je kerk of gemeente over dit onderwerp na te denken met het thema ‘Buigen om recht te doen’.

 

 

Challenge

Juist nu er veel winkelketens zijn die via het ‘convenant voor duurzame kledingketens en textiel’ de intentie tonen om zich in te zetten voor verbeteringen in de kledingindustrie is het belangrijk om hen vragen te blijven stellen! 

 

Stuur je favoriete merken een mail met waarom jij het belangrijk vindt dat de kleding industrie eerlijk wordt en vraag hoe zij zich hiervoor inzetten. Hierbij kan je gebruik maken van de websites: 

Winkelschaamte

kleding

 

Ik kan er niet meer omheen. Bijna wekelijks hoor ik via verschillende kanalen over de zeer slechte (arbeids)omstandigheden waarin mensen werken omdat wij onze kleding graag zo goedkoop mogelijk kopen. Iedereen ziet dit, iedereen weet dit en het kan niet anders dan dat ook jij weet wat er gaande is in de kledingindustrie. Toch openen er op verschillende plekken in Nederland nieuwe Primarks en shopt het gros van de mensen bij winkels die naar mijns inziens weinig goeds voor hebben met hun medemens. Je weet het, je hoort het, je ziet het en toch blijf je het kopen. Op zo’n moment word ik overvallen met winkelschaamte.

 

Lees het volledige artikel

Tips

Tips om met winkelschaamte om te gaan

  1. Vraag in de winkel of ze mij meer kunnen vertellen over waar, door wie en in welke omstandigheden de kleren zijn gemaakt. Soms ben ik heel volhardend: weten ze bij de kassa het antwoord niet? Dan vraag ik naar iemand die het wel weet.
  2. Breng het onderwerp ter sprake onder familie en vrienden. Niet belerend, maar wel als een gangbaar gespreksonderwerp.
  3.  Doe het anders. Koop tweedehands, koop alleen nieuwe dingen wanneer het echt nodig is, en als het kan koop je iets waarvan je weet dat het eerlijk en duurzaam is.

Een shirt voor 2 Euro

 

Netwerk Micha Nederland  

Micha Nederland is een netwerkorganisatie. Er zijn momenteel 23 organisaties zijn die het samen belangrijk vinden om aandacht te vragen en kerken en christenen te activeren voor gerechtigheid.

 

Leger des Heils

Het Leger des Heils is één van onze kerkelijke deelnemers van Micha Nederland. Ze doen echter veel meer. Zo hebben ze onder andere het project ReShare. De ReShare store bied je tweedehands kleding voor een sociale prijs, een kop koffie en is een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lees meer