Week 1

In je wijk 

We starten Micha10 met het thema ‘in je wijk’. Weet jij wie je buren zijn? Ben je er voor hen? Juist in je eigen omgeving kun je verschil maken als het gaat om gerechtigheid. Je leest hier meer over in het achtergrondartikel. Elsa Eikema deelt haar inspirerende verhaal uit Utrecht Overvecht. En ga vervolgens aan de slag! Maak je buren blij met een leuke verrassing.

 

Sociale gerechtigheid
Al vanaf het begin van Micha Nederland is sociale gerechtigheid een van de belangrijke thema’s geweest. In 2007 werd aangekondigd dat de Micha Campagne zou worden doorgezet naar een langdurend initiatief. Zo stond dat jaar de Micha Zondag in teken van sociale gerechtigheid en werd de Micha Cursus aangekondigd. In hoofdstuk 3.1 van die cursus denk je na over het thema ‘Mensen dichtbij’. Hierbij leer je op een nieuwe manier naar je omgeving te kijken en van betekenis te zijn.  

Challenge

kado

 

Vind jij het ook zo leuk om cadeautjes te krijgen? En vond je het vroeger ook zo leuk om belletje te trekken? In deze Challenge worden deze twee zaken gecombineerd:

  1. Leg een klein cadeautje (klein bosje bloemen, chocola, een kaartje of iets anders) voor de deur van één van je buren die misschien eenzaam is of wel een hart onder de riem kan gebruiken.

  2. Bel aan!

  3. Ren hard weg!

Het lijkt iets kleins, maar je kunt een groot verschil maken in het leven van je buren. Sta op en schitter! Laat Gods licht schijnen in jouw buurt!

Gerechtigheid in onze achtertuin

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is een gevleugelde uitspraak. Met Micha hebben we de afgelopen jaren veel nadruk gelegd op gerechtigheid en hoe wij als kerken, als mensen, meer betrokken kunnen zijn bij Gods schepping in al haar prachtige facetten, maar als ik bij mijzelf kijk, is het dan genoeg? We hebben een sponsorkind, we kopen biologisch vlees of geen vlees (toch?) We hebben alleen maar LED in huis, gebruiken groene stroom en niet te vergeten, we scheiden afval. Super, toch! O ja, en we gaan ook naar de kerk, natuurlijk Misschien komen we ook nog één keer in de week samen met andere gelijkgestemde christenen in een small group, netwerkgroep, transformational group of huddle. Nogmaals super! En als heel Nederland dat allemaal zou doen, dan zouden onze buurten er een stuk beter uit zien.

 

 

Lees het volledige artikel

 

Liefhebben en zien opbloeien in Utrecht Overvecht

Zoeken naar het Koninkrijk in een probleemwijk

 

Elsa-Eikema

 

Het is bijna vier jaar geleden dat ik, hoogzwanger, met mijn man Mark in een flat in Utrecht Overvecht kwam wonen. Het scheelde niet veel of ons kindje was bij ouders of schoonouders geboren, zo moeilijk was het voor ons om een woning te vinden. Aanvankelijk gaven we op inschrijfformulieren aan dat we niet in Overvecht wilden wonen, maar hoe langer de zoektocht duurde, hoe minder kieskeurig we werden. Beggars can’t be choosers. En juist in Overvecht kwamen we terecht. Vanaf het eerste moment voelen we ons de koning te rijk.

 

Lees het volledige artikel

 

Netwerk Micha Nederland  

Micha Nederland is een netwerkorganisatie. Er zijn momenteel 23 organisaties zijn die het samen belangrijk vinden om aandacht te vragen en kerken en christenen te activeren voor gerechtigheid.

 

Stichting Hip

hipStichting Hip is een van deze partners. Via Hip kun je vrijwillig hulp bieden in je buurt, wijk of stad. Iemand die even geholpen moet worden met de boodschappen, een schilderij dat moet worden opgehangen, een ritje naar het ziekenhuis etc.  Een leuke en goede manier om mensen in je omgeving te leren kennen en iemand tot hulp te kunnen zijn. Kijk op www.stichtinghip.nl voor meer informatie en schrijf je in als hulpbieder.

 

 

 

 

Het Passion

HHet Passionet Passion is een boerderij midden in de achterhoek. Een oase van rust en een plek waar een dak-thuisloze heerlijk tot rust kunnen komen en met vakantie kunnen gaan om even bij te tanken. Wat kan jij doen? Je kunt hier als vrijwilliger aan de slag om deze vakanties mogelijk te maken.  Dit kun je doen met je gezin, je partner maar bijvoorbeeld ook met je kring, groeigroep of iets dergelijks. Wellicht wel iets verder uit je eigen buurt vandaan, maar zeker de moeite waard!

Iets voor jou? Kijk dan snel op: www.hetpassion.nl