Week 10

Geld en macht

De laatste week van Micha10 gaat over geld en macht. In de wereld van geld en macht bevindt zich veel onrecht. Denk aan corruptie en scheve verhoudingen. Maar dat onze maatschappij ook een aandeel heeft hierin is minder bekend. Daar gaan we deze week mee aan de slag!

 

Gerechtigheid in geld
Micha Nederland voerde in december 2015 campagne tegen belastingontwijking. Door belastingontwijking wordt belastinggeld niet betaald op de plek waar het hoort. Daardoor komen overheden in ontwikkelingslanden geld tekort om armoedeproblemen aan te pakken. Daar wil Micha Nederland tegen in actie komen!  

Met materiaal voor een themadienst en cursussen kan iedereen nadenken over Gerechtigheid in Geld. En vervolgens in eigen omgeving in actie komen tegen belastingontwijking. Daarnaast werden overheden en bedrijven gewezen op hun verantwoordelijkheden op dit gebied.

 

Deze week is gebaseerd op Gerechtigheid in Geld

Challenge

shutterstock_236012332

 

Ga naar http://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/beleidsscores/ en check hoe jouw bank het doet op gebied van bijvoorbeeld arbeidsrechten, transparantie en de financiële sector. Ontevreden? Stuur via de site een mail aan je bank om te laten weten dat je ontevreden bent.

Kijk eens of je kunt overstappen op een bank die het beter doet. Overstappen lastig? De meeste banken hebben een overstapservice die je helpt bij het overzetten van je bankrekening.

Over belastingontwijking

In Nederland betalen we allemaal belasting. Hiermee bekostigt onze overheid publieke diensten als de gezondheidszorg, infrastructuur, veiligheid en onderwijs. De afgelopen jaren is op veel van deze diensten bezuinigd ten gevolge van de economische crisis. We hebben daarmee ervaren – de een directer dan de ander – hoe belangrijk deze publieke diensten eigenlijk voor ons zijn. In veel ontwikkelingslanden zijn overheden niet in staat om publieke diensten – zoals een goede gezondheidszorg en goed onderwijs – te bieden voor hun – vaak in armoede levende – inwoners, omdat het voor hen niet mogelijk is genoeg belasting te heffen. Naast dat het gemiddelde inkomen veel lager ligt en er geen goed belastingsysteem is opgezet, komt dit doordat rijke individuen en grote internationale bedrijven belasting ontwijken.

 

Lees het volledige artikel

Meer Gerechtigheid in Geld

 

GinG logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je aan de slag met Gerechtigheid in Geld? We hebben verschillende materialen ontwikkeld. Zo kun je een themazondag organiseren, bijbelstudie doen of met jongeren een interactief spel doen.

 

Lees meer

Netwerk Micha Nederland  

Micha Nederland is een netwerkorganisatie. Er zijn momenteel 23 organisaties zijn die het samen belangrijk vinden om aandacht te vragen en kerken en christenen te activeren voor gerechtigheid. 

 

IJM

InteIJMrnational Justice Mission (IJM) is een mensenrechtenorganisatie die zich inzet tegen onder andere moderne slavernij en mensenhandel.

Daders van moderne slavernij gebruiken bedrog, bedreigingen en geweld om anderen te dwingen voor hen te werken zonder dat zij hiervoor betaald krijgen. Hoewel slavernij verboden is in vrijwel elk land, worden miljoen kinderen, vrouwen en mannen gedwongen te werken als slaaf in steengroeves, rijstfabrieken, visbedrijven en vele anderen soorten industrieën. Meer weten over het werk van IJM kijk dan op www.ijmnl.org