"Schoon water is verschil tussen zien en blind worden" Bart Lont

Open ogen politici

Schoon water en goede hygiëne, zo vanzelfsprekend in Nederland. Maar in sommige delen van de wereld betekent het een verschil tussen zien en blind worden.


Op weg naar Arsi Negele, een kleine gemeenschap in Ethiopië op ongeveer een half uur rijden van Butajira. De wegen zijn onverhard, maar redelijk begaanbaar. Gelukkig is het niet zo stoffig omdat het net heeft geregend. Eén keer per week houdt een team van oogheelkundig medewerkers hier spreekuur in een kleine kliniek. Tientallen volwassenen en kinderen drommen samen op het terrein. De kliniek lijkt tamelijk aftands voor Nederlandse ogen, maar naar Ethiopische maatstaven valt het mee. Binnen is dokter Gizachew Abebe al druk bezig met het zien van patiënten.

 

Besmet

Twee meisjes melden zich bij de dokter: Tarikwa (9) en haar oudere zus Demitu (16). Tarikwa kreeg vorige week een ooglidoperatie en komt terug voor controle. Haar hoornvlies is beschadigd als gevolg van trachoom, maar de dokter is desondanks tevreden met het resultaat. Ze moet wel een tijdje oogzalf gebruiken, omdat er nog actieve trachoom zichtbaar is. Zus Demitu schrikt als dokter Abebe vraagt: “Ik wil even naar jouw ogen kijken.” Daar had ze duidelijk niet op gerekend. Toch is het geen rare vraag. Omdat Tarikwa trachoom heeft, is de kans groot dat zus Demitu ook besmet is. En inderdaad, de dokter heeft slecht nieuws. “Je hebt trachoom en ik zie een paar wimpers naar binnen staan. Ik wil je vandaag nog opereren.”

 

Blind

Demitu staat er een beetje beteuterd bij. Ze twijfelt of de operatie écht nodig is. Maar binnen een uur ligt Demitu op de operatietafel en ondergaat ogenschijnlijk kalm de operatie aan haar ooglid. Eenmaal buiten gaat Demitu bij haar zusje zitten en verbergt snel haar gezicht onder haar hoofddoek.

Twee meisjes gered van blindheid. Mooi, maar er moet meer gebeuren. In een dorp als Arsi Negele zijn structurele veranderingen nodig om te voorkomen dat meisjes als Tarikwa en Demitu een ooglidoperatie nodig hebben. Toegang tot schoon drinkwater en een betere hygiëne bijvoorbeeld. Schoon drinkwater is van essentieel belang bij het terugdringen van onnodige blindheid en andere ziektes.

 

Doel

Toegang tot schoon drinkwater. Het is millenniumdoel 7, ooit geformuleerd door de VN met nog zeven andere doelen. Letterlijk: ‘In 2015 is het percentage mensen zonder toegang tot veilig drinkwater én sanitaire voorzieningen gehalveerd ten opzichte van 1990.’ Verrassend genoeg is dit doel al gehaald, mede dankzij snelle ontwikkelingen in landen als India en China. Maar in grote delen van Afrika, met name ten zuiden van de Sahel zitten nog veel mensen zonder schoon drinkwater. Vaak moeten ze er uren voor lopen. Zo toont de recent verschenen film 58 een Ethiopische hoogzwangere moeder die uren moet lopen om water te halen en door het vele sjouwen een miskraam krijgt. Ten hemelschreiend.

 

Halen

Mede daarom is het goed om politici blijvend te wijzen op het halen van de millenniumdoelen. Micah Challenge, de koepelorganisatie waar ook Micha Nl deel van uitmaakt, doet dit. Keer op keer roept Micah politici op om de ogen te openen, te werken aan de millenniumdoelen en daarmee de allerarmsten ter wereld niet te vergeten.

 

Auteur Bart Lont werkt voor Light for the World, deze organisatie neemt deel aan Micha Nl.