De impact van je kleding

Wist je dat je de impact van jouw kleding op het milieu tot 30% kunt terugdringen? Dit doe je door simpelweg te kiezen voor duurzame kleding. Je kunt natuurlijk nieuwe kleding kopen van eerlijke merken. Maar de meest duurzame optie blijft voorlopig nog tweedehands kleding.

 

Waarom is tweedehands kleding de meest duurzame optie?

Met het kopen van een tweedehands outfit spaar je grondstoffen, energie en afval. De productie van kleding heeft namelijk invloed op zes verschillende gebieden:

  1. Klimaatverandering
  2. Landgebruik
  3. Waterverbruik
  4. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen
  5. Bijdrage aan de plastic soup
  6. Dierenwelzijn

Bij de meeste kledingstukken die geproduceerd worden, zijn er verschillende van de bovenstaande issues van invloed. Bij tweedehandskleding verleng je het leven van zo’n kledingstuk en dat scheelt een hoop.

 

Opdracht van God?

Ik sta regelmatig stil bij de eerste opdracht van God, waarbij Hij zegt:

Laten wij mensen maken, die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken: zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt.’

Ik heb het gevoel dat die heerschappij een beetje uitgelopen is op iets egoïstisch. Zo van ‘als ik er maar goed uit zie’ of ‘ik heb niets om aan te trekken, dus ik koop maar wat nieuws.’

 

Heerschappij is bedoeld als ‘onder het gezag brengen’ Dat betekend dat we als mens zorgen dat het goed gaat met de aarde die God onder ons gezag bracht. En dat we dus tevreden zijn met genoeg. En ja, daar hebben we met z’n allen best een puinhoop van gemaakt…

 

Hoe kunnen we het dan nog goed doen?

We kunnen er natuurlijk lang en breed over praten, maar ik hou wel van praktische tips. Hoe kunnen we in deze wereld dan toch iets goeds betekenen voor de aarde. Op kledinggebied heb ik een aantal tips voor je:

 

  1. Koop tweedehands bij de kringloop, of misschien bij een mooie tweedehands merkkledingwinkel?
  2. Marktplaats is een fantastische plek als je kleding van een bepaald merk fijn vindt. Je zoekt bijvoorbeeld ‘schoenen adidas 40’ en je vindt een hele rij aan fijne sneakers die je een tweede leven kunt geven.
  3. Ruil kleding met zussen of vriendinnen. Je prikt een datum met wat vriendinnen. Ieder neemt een tas kleding mee die niet meer gedragen wordt. Vervolgens sorteer je het netjes uit op broeken, truien, blouses, enz. Neem tijd voor een eerlijke kop koffie of thee met wat lekkers en ga ruilen. Ik doe dit regelmatig en het bevalt ontzettend goed. Vooral voor vrouwen is het ook leuk om zo variatie in je kledingkast te houden. Op littlegreendress.nl vindt je nog meer fijne tips en als je zoekt op kledingruil evenement + stad, dan kan je misschien zelfs terecht bij een grote georganiseerde kledingruil.

 

En doe je mee met Warmetruienzondag en je hebt nog geen echte warme trui? Dan regel je natuurlijk een geruilde of tweedehands trui!

 

Lidia is een van onze bloggers en schrijft een keer per twee maanden over haar ervaringen met duurzaamheid en gerechtigheid. Ze weet alles van eerlijke kleding, droeg een jaar lang dezelfde jurk en blogt op All about Fair Fashion.