Laat je raken!

Overdenking – door Hans Alblas

 

 

Toen er in 1985 opnieuw hongersnood was in Ethiopië, kwam de wereld in beweging door het benefietconcert Live Aid, dat maar liefst 16 uur duurde. Werd er gehoopt op een opbrengst van 1 miljoen pond, uiteindelijk leverde dit evenement meer dan 150 miljoen pond ofwel 245 miljoen dollar op! Over de hele wereld waren mensen geraakt door de nood in Afrika en tastten ze diep in de buidel.

 

Dat is meer dan 30 jaar geleden en nog altijd sterven er duizenden mensen in Ethiopië en andere Afrikaanse landen als gevolg van honger, armoede en andere crises. Benefietconcerten en grootschalige fondsenwervende campagnes brengen niet meer dezelfde bedragen op als in 1985. Veel mensen zijn moe geworden van de beelden van arme en hongerige Afrikanen….

 

Deuteronomium 15 vers 11 zegt dat armen er altijd zullen zijn, hoewel dat eigenlijk niet nodig is. Het vers roept op om vrijgevig te zijn voor iedereen die in armoede leeft of er slecht aan toe is. In vers 7 staat ongeveer hetzelfde:

 

7Misschien zijn er toch arme mensen in de steden die de Heer, jullie God, zal geven. Denk dan niet alleen aan jezelf. Wees niet gierig, 8maar geef iemand die arm is, alles wat hij nodig heeft.

 

Vermoeidheid, teleurstelling en frustratie zijn begrijpelijk als het om de blijvende armoede in de wereld gaat. En ongetwijfeld zijn er veel goede, kritische kanttekeningen te plaatsen bij de manier waarop er de afgelopen decennia geprobeerd is om armoede te bestrijden. Toch ontslaat dat alles ons niet van de verantwoordelijkheid om ons te laten raken door mensen die in armoede leven.

 

In de vier jaar dat ik als fondsenwerver heb gewerkt voor een ontwikkelingsorganisatie, heb ik heel veel verhalen gehoord van mensen die in armoede leven. Ik heb de neiging gevoeld om me ervoor af te sluiten, uit een soort professionele zelfbescherming. Dat is me niet gelukt. Niet zo lang geleden, kreeg ik opnieuw tranen in mijn ogen door een verhaal over armoede. In een programma over Engeland hoorde ik een jongen vertellen hoe zijn moeder, zijn broers en hijzelf hebben geleden onder huiselijk geweld. Een afschuwelijke situatie, die direct voortkwam uit de armoede die dat gezin teisterde.

 

Deuteronomium 15 vers 7 en 8 houden ons voor dat we onze menselijke neiging om alleen aan onszelf te denken moeten weerstaan:

 

Denk dan niet alleen aan jezelf. Wees niet gierig, 8maar geef iemand die arm is, alles wat hij nodig heeft.

 

Laat je ráken door de nood van de armen. Overwin je egoïsme en gierigheid en geef ruimhartig, ja zelfs ‘alles wat iemand die arm is, nodig heeft’. Een radicale oproep in een tijd waarin mensen steeds vaker vooral voor zichzelf kiezen.

 

Hier gehoor aan geven kunnen we niet alleen. Daarvoor hebben we elkaar en de genade en kracht van God nodig. Daarom is er op 14 oktober weer de Micha Zondag: samen God zoeken, samen zijn Woord openen en ons samen laten raken. Zodat we de toenemende verharding van onze samenleving kunnen weerstaan en om blijven zien naar wie hulp nodig heeft.

 

Het thema van de Micha Zondag is dit jaar ‘Rijk raakt arm, arm raakt rijk’. Laat jij je raken?