Kom in actie en bid mee voor Afghanistan en Haïti

 

1 september 2021 | Annemarthe Westerbeek 

 

De recente gebeurtenissen in Afghanistan en Haïti maakten dat we ook als collega’s bij Micha Nederland op zoek gingen naar manieren waarop we hier in Nederland iets kunnen doen en iets kunnen betekenen voor hen die daar wonen. We voelen zelf ook de onrust opborrelen als we de nieuwsberichten zien en praten met elkaar over de situatie in deze landen. Beiden voelen wellicht ook voor jou als ver weg en ongrijpbaar. Daarom gingen we opzoek naar hoe we, wellicht met een klein gebaar, iets kunnen doen.

 

Dan is het mooi om te merken dat Micha Nederland een netwerk is van een tal van organisaties en dat een aantal van onze partners ook in deze gebieden werken en nu ook nog aanwezig zijn. Veelal door lokale partners en met hen samen te werken en hulp te bieden. Vanuit hen delen we graag het volgende met jullie.

 

 Bid

Afghanistan

 • Bid voor de Afghanen die net naar Nederland zijn gekomen, die hier al langer wonen en in angst leven om hun familie in Afghanistan en de Afghanen in Afghanistan.
 • Bid voor regeringen om op een goede manier te handelen en gastvrij te zijn voor de mensen die niet veilig zijn en Afghanistan moeten ontvluchten.
 • Bid voor de vele mensen die het land graag uit willen maar nog niet kunnen door de huidige situatie.
 • Bid voor alle partijen in het land die strijden om de macht, dat het niet ten koste gaat van de mensen en mensenrechten niet worden geschonden.
 • Voorbeeldgebed om te bidden thuis of in de kerk:

God,
op klaarlichte dag
bidden wij voor plekken waar het donker heerst, zoals nu in Afghanistan,
waar mensen anderen het licht in de ogen niet gunnen
en in een mum van tijd afbreken van wat met moeite opgebouwd is.

Lees hier het gehele gebed en nog een tweede gebed.

 

Gebedspunten zijn afkomstig van de website van stichting Gave en Kerk in Actie

Haïti

 • Voor de kinderen en hun families als ze geliefden zijn verloren, gewond zijn geraakt en opnieuw geen dak boven hun hoofd of alles verloren hebben.
 • Om Gods bescherming en troost voor wie rouwt om verlies van familie en vrienden of wie nog in onzekerheid is over hun lot.
 • Voor hulpverleners en de troost die ze kunnen bieden in deze zware tijd.
 • Voor gezondheid en hygiëne zodat er geen uitbraken van Cholera en andere ziekten komen.
 • Voor alle hulp die op gang komt, dat het zo snel mogelijk daar is waar het hard nodig is.
 • Voor collega’s van partnerorganisaties die lokaal aan het werk zijn.

Gebedspunten zijn afkomstig van de website van Compassion

 

Doe

 • Teken de petitie van o.a. vluchtelingenwerk Nederland. VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Wat moet er gebeuren?
  1. Een nieuw asielbeleid voor Afghanistan
  2. Evacueer Afghaanse medewerkers
  3. Ondersteun de buurlanden
  4. Maak solidaire Europese afspraken

Onderteken hier deze petitie.

 • Help mee. Wellicht woon jij wel in de buurt op één van de plekken waar de Afghaanse evacuees worden opgevangen in Nederland. Je kunt uitzoeken of je hier hulp kunt bieden. Je kunt hier met je lokale kerk misschien van dienst zijn.
 • Kijk om je heen. Misschien zitten er wel mensen uit Haïti of Afghanistan bij jou in de kerk of wonen bij jou in de straat. Je kunt vragen hoe het met hen en hun familie en vrienden gaat, of laten weten dat je aan ze denkt.
 • Stel ruimte beschikbaar. Wellicht kun je logeerplekken aanbieden in je eigen huis? Dit kan via takecarebnb.org. Ze maken gebruik van de logeerregeling van COA. Zo maak je plek vrij in AZC’s voor de Afghanen die komen, of al in ons land zijn.

Deze suggesties zijn afkomstig van de website van Gave en Kerk in Actie. 

Geef

Een aantal van onze partners zijn noodhulpacties gestart voor Haïti of hebben lokale partners in Afghanistan die ze nu ondersteunen en helpen. Als je graag een donatie zou willen doen, kijk dan eens bij één van onze partners.

 

Afghanistan

Haïti