Kom in actie en bid voor Oekraïne

28 februari 2022 | Harmen Niemeijer 

 

De recente gebeurtenissen in Oekraïne maken veel los bij ons als Micha Nederland. We voelen onrust als we de nieuwsberichten zien en praten met elkaar over de situatie in Oost-Europa. 

 

Het is fijn dat Micha Nederland een netwerk is van tal van organisaties. Een aantal van onze partners werken in Oekraïne en bieden noodhulp, veelal door met lokale partners samen te werken. Vanuit hen delen we graag een aantal acties met jullie. 

 

Let op: alle onderstaande teksten zijn afkomstig van de website van desbetreffende partners. 

 

World Vision 

World Vision waarschuwt voor de grote risico’s die kinderen lopen nu de crisissituatie in Oekraïne verslechtert. Op dit moment verstrekken we noodhulp aan vluchtelingen in Roemenië. We bereiden ons voor meer noodhulp te verstrekken met partners ter plaatse. Doneren? Dat kan hier

 

Tearfund | Red een Kind | EO Metterdaad 

De grote humanitaire ramp in Oekraïne en buurlanden vraagt om onmiddellijke actie. Het Christelijke Noodhulpcluster slaat de handen ineen en bereidt noodhulp voor met lokale partners. Donaties zijn hard nodig, kijk op christelijkenoodhulpcluster.nl.

 

Dorcas, EO Metterdaad, Kom over en help, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en ZOA vormen in deze campagne samen het Christelijke Noodhulpcluster. Bij grote rampen en crises komt het Christelijke Noodhulpcluster snel in actie met een noodhulpcampagne. Ter plaatse werken de organisaties samen, zodat zij snel en effectief noodhulp kunnen verlenen. 

 

Verre Naasten

Het is onvoorstelbaar wat er op dit moment in Oekraïne gebeurt. Via de nieuwsmedia krijgen we allerlei beelden binnen. Heer, ontferm U! Ook onze broers en zussen uit Oekraïne, laten van zich horen, zoals ds. Sergei Nakul. Zichtbaar aangedaan vraagt hij ons aanhoudend te bidden. Voor onze Oekraïense geloofsgenoten, voor hun landgenoten, voor vrede. Doneren? Dat kan hier

 

Kerk in Actie 

Het is oorlog in Oekraïne. Dit betekent onbeschrijflijk leed voor de mensen daar. Ons hart gaat naar hen uit! Kerk in Actie werkt al jarenlang samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Zij hebben onze steun harder nodig dan ooit. Doneren? Dat kan hier

 

Kerk in Actie deelt op hun website ook een gebed, afkomstig van de Protestante Kerk Nederland. Dit gebed delen wij ook graag met jullie: 

 

Gebed voor Oekraïne 

 

God van liefde en trouw,

Wij bidden U voor de inwoners van Oekraïne, 

iedereen die getroffen is door het vreselijke geweld. 

In verbijstering zien we de afschuwelijke beelden, 

Heer, ontferm U over dit land en haar inwoners.

Laat geweld en wapengekletter stoppen, 

de wapens zwijgen. 

 

Wij bidden U voor de Oekraïense gemeenschap in ons land,

zij hebben grote zorgen om familieleden en geliefden.

Heer, wees hen nabij nu alles zo onzeker is,

 geef hen moed om vol te houden.

 

Heer, geef dat vijandsbeelden niet onnodig uitvergroot worden,

maak dat Uw visioen van verzoening en vrede ons hoe dan ook blijft dragen.

Geef dat die stemmen die weg willen blijven bij angst en strijd gehoord worden,

geef wijsheid aan alle betrokken leiders.

 

Dat wapens geen recht van spreken krijgen, dat vrede gezocht en gevonden wordt.

Toon ons de weg van omzien naar elkaar, van mildheid, vertrouwen en zachtheid.

 

Heer, ontferm U over deze wereld, waarin de onderlinge liefde vaak zo ver te zoeken is,

geef ons uitzicht op Uw hoopvolle toekomst.

 

In Jezus’ naam,

Amen