Koffie, water en brood in kerk

 

Aan de jaren zeventig hield ik een lichte allergie over voor goeddoeners. Meestal dames, 50+, tikkeltje overgewicht, kleine overbeet; bemoederende types die voor dag en dauw op zondag de percelen van Gods Gemeente onveilig maakten met tempelhandel van allerlei soort, van eerlijke koffie tot zendingssieraden. Menig aangeboden kopje faire koffie verdween in welig tierende kerkelijke plantenbakken. Net een lange kerkdienst achter de rug en dan beloond met een bittere herinnering aan alle wereldellende.

 

Desondanks, die kerkkraampjes met aparte sieraden en ietwat onappetijtelijke maar o zo verantwoorde lekkernijen zetten me wel aan het denken over gerechtigheid. Deze beweging verdronk ook niet in koffiedrab of ging failliet door onverkoopbare cadeautjes. Omdat ze begreep dat de praktijk veel dichter bij de leer ligt dan we vaak willen zien.

 

Rond wereldvoedseldag in oktober, vieren honderden Nederlandse kerken en wereldwijd nog eens tienduizenden gemeenten de Micha Zondag. Sommigen onder het ontnuchterende thema ‘Op water en brood’. Want terwijl Europa de economische crisis afkondigt, hekken sluit en eigen handelsbelangen boven alles stelt, sterven honderdduizenden omdat ze eenvoudig zuiver water of voedsel ontberen.

 

Micha Zondag nodigt mij uit om daar tenminste één dag per jaar bij stil te staan. Om na te denken hoe ik bijdraag dat mensen arm worden of arm blijven. Dus sta ik op Micha Zondag opnieuw stil bij recht en gerechtigheid. Vast met een kopje faire koffie. Ik vrees dat ik dat dan blij tot de bodem uitdrink.

 

Auteur Arnold van Heusden is onder meer initiatiefnemer van Connecting Churches.