De knop om in je kledingkast

Het thema van de Micha zondag dit jaar is ‘de knop om.’ Ik las me voor deze blog weer eens even in en besloot het toe te passen op de wereld achter onze kleding. Hoe kunnen we daar nu de knop om zetten en waarom?

 

Foto: Lidia van Bodegraven

Klimaatverandering in de kledingindustrie

Als je in de labels van je kleding kijkt, dan zie je dat heel veel kledingstukken bestaan uit katoen. Dit is een prachtig en ook al eeuwenoud product. De manier waarop katoen in deze tijd geteeld wordt is echter ontzettend belastend voor het milieu. Omdat het op gigantisch grote schaal geproduceerd wordt, is er ontzettend veel water nodig. Ook gaan er vele liters gifstoffen in de reguliere katoen. Dit zorgt ervoor dat de bodem enorm vervuild wordt, katoentelers gifstoffen in hun lijf krijgen en dat er droogte ontstaat vanwege het vele waterverbruik. Wist je dat er 2700 liter water nodig is voor één T-shirt? Dat is evenveel als een gemiddeld persoon in drie jaar aan water drinkt.

 

Psalm 24

Van de HEER is de aarde en alles wat daar leeft, de wereld en wie haar bewonen.’ Gelukkig is het niet nodig dat we zelf de wereld gaan redden. Dat heeft God al gedaan. Wat ik zelf wel probeer te doen is om met Gods ogen naar deze wereld te kijken en er voorzichtig mee om te gaan. Daarom kies ik voor kleding die met zoveel mogelijk respect voor de kleermakers, de aarde en de dieren is gemaakt. Ik probeer mijn impact en die van mijn gezin op het klimaat daarmee te verkleinen.

 

De knop om

Ik denk als we samen nadenken over onze kledingkeuzes, dat we al impact maken. Misschien is het klein, maar met de keuze voor een T-shirt van biologisch katoen help je al een boer die het ergens anders op de wereld goed probeert te doen. Bij de teelt van biologisch katoen worden er geen gifstoffen gebruikt. Er wordt bewust omgegaan met de hoeveelheid water. En vaak worden de arbeiders een stuk beter behandeld. En de keuze is zo simpel want voor zo’n T-shirt kan je al terecht bij de Hema of de C&A.

 

Ik geloof dat God blij is met de bewuste keuzes die wij maken. Wij zijn van Hem en de aarde is van Hem. En ik vind het eerlijk gezegd heerlijk om dingen te doen die God blij maken. Zowel in lofliederen als in praktische zaken zoals je kledingkast.

 

Lidia is een van onze bloggers en schrijft een keer per twee maanden over haar ervaringen met de kledingindustrie. Ze draagt een jaar lang dezelfde jurk en blogt daarover op All about Fair Fashion.