Is het evangelie goed nieuws voor onze context?
blog – door Geert Jan van Dijk
Deze week is de zevende Micah Global Consultation op de Filippijnen. Het is een conferentie waar iedereen bij elkaar komt die zich verbonden voelt met het wereldwijde Micha netwerk. Met vijf Nederlanders waren we deel van een groep van meer dan 440 deelnemers uit 68 landen. Het onderwerp waar we deze week met elkaar over nadenken is Integral Mission en weerbare gemeenschappen.
De deelnemers vormen een bont gezelschap. Niet alleen vanwege de grote diversiteit aan nationaliteiten, maar ook omdat er mensen van grote en kleine organisaties, van donor en uitvoerende organisaties in gelijkwaardigheid om de tafel zitten. Iedereen is gepassioneerd voor het evangelie van Jezus wat herstel brengt in alle onderdelen van het leven. Maar ook zijn mensen begaan met de situatie in hun eigen land.
Miljonairs en daklozen
Ik ontmoette iemand uit Litouwen die vertelde hoe er verzoening nodig is tussen de Russischsprekende inwoners en de Litouwers. Een vrouw uit Zuid-Afrika vertelde hoe ze betrokken was bij protesten om meer toegang te krijgen voor gekleurde mensen op Zuid-Afrikaanse scholen. Een man uit Cambodja vertelde over zijn ervaringen in een vluchtelingkamp waar hij dertien jaar had verbleven nadat hij was gevlucht voor de Rode Khmer. Een man uit Dublin vertelde hoe hij opkomt voor de situatie van daklozen in Dublin en hoe het toch kan dat er zoveel miljonairs naast zoveel daklozen wonen. Een vrouw uit Panama was onderdeel van een oorspronkelijke minderheidsgroep in haar land en ze vertelde over het leed wat hun stam was aangedaan en de genezing van herinneringen die nodig is. Een man uit Tanzania vertelde over zijn ervaringen toen vluchtelingen in totale chaos vanuit Burundi de grens over staken. En hoe ingrijpend dat voor hem was.
In beweging
De internationale Michabeweging is ongekend. Het thema van de conferentie, veerkracht, klonk in alles door. Veel deelnemers kennen het onrecht uit hun eigen leven en hebben besloten in beweging te komen gedreven door het evangelie.
Er was ook voldoende vertrouwen om kritische vragen te stellen. Dat ging vaak over de dominantie vanuit het westen door de geschiedenis heen tot op de dag van vandaag. Ik geloof dat de internationale Michabeweging een belangrijke spiegel is voor ons in Nederland. Het leert ons te luisteren en de goede vragen te stellen. Op de website zullen de bijdragen van de conferentie beschikbaar komen. Zie micahgc2018.org.
Geert Jan van Dijk werkt bij Tear en is bestuurslid van Micha Nederland.