Ideeën voor de maaltijd 

Hieronder geven we een aantal creatieve mogelijkheden voor de maaltijd.
Mocht je zelf nog een leuk idee hebben die hier niet bij staat? Mail ons naar: [email protected] 

 

Duurzame Maaltijd

Bereid alle maaltijden met uitsluitend duurzame producten. Voor veel cursisten is het nieuw om duurzame producten te kopen. Zij ontdekken door deze opdracht in welke winkels duurzame producten te koop zijn. Bovendien ontdekken zij de kwaliteit van deze producten. Vertel het verhaal van de producten die je hebt gebruikt tijdens het eten! 
Wat zijn duurzame producten? Bijvoorbeeld: biologisch, uit de regio, uit het seizoen. 

 

Eet eten uit een ander land 

Ga na wat iemand in bijvoorbeeld Oeganda, India, of een ander land eet. Eet dit als avondeten. Genoeg recepten op het internet te vinden. 

 

Gebruik alleen fairtrade producten 

Gebruik uitsluitend fairtrade producten voor de maaltijd. Zoek voor de hoofd ingrediënten uit waar het vandaan komt etc. Dit kan je dan tijdens de maaltijd met elkaar delen. 

 

Ongelijke verdeling 1

Bereid voor de ene helft van de groep een lekkere maaltijd en voor de andere helft alleen een schaal rijst met noten. Verdeel de groep in tweeën. Laat de ene helft de lekkere maaltijd nuttigen en de andere helft de rijst. Bespreek met elkaar wat het met je doet om zo verschillend te zijn bedeeld. 

 

Ongelijke verdeling 2 

Bereid een lekkere maaltijd voor de hele groep. Maak eventueel de groep alvast lekker met wat je gaat eten via de Whatsapp. Tijdens het eten schep je iedereen een andere hoeveelheid op. De een krijgt een bord vol, de ander slechts een schepje en bij weer een ander laat de rijst bijvoorbeeld weg of krijgt enkel de pasta en geen saus. Zeg niet en maak het rondje af. Kijk wat er gebeurd en hoe de mensen reageren. Op deze wijze simuleer je hoe het kan voelen als je onrecht aan wordt gedaan (zonder dat je daar direct invloed op hebt).  Eventueel daag je de deelnemers uit om het zelf op te lossen hoe iedereen toch genoeg kan krijgen. 

 

Budgetmaaltijd 

Voor het bereiden van de maaltijden is een bepaald budget vastgesteld. Probeer elke keer te besparen op de uitgaven voor de maaltijden, en spaar dit geld op voor een gezamenlijk te kiezen doel.