Hoe leef je verpakkingsbewust?

Hoe doe je dat nou, zero waste gaan?

Om te beginnen: iedereen noemt het zero waste, maar dat is het eigenlijk niet.  Als je zero waste wilt leven, probeer je je hoeveelheid afval terug te dringen, maar je houdt altijd wel wat restafval over. Al is het maar een weckpot vol.

Waarom begin ik over een weckpot? Omdat die symbool staat voor een afvalbewust leven. Veel zerowasters hebben wel ergens een paar weckpotten in hun keuken staan. En de New Yorkse Lauren Singer, een van de boegbeelden van de zerowastebeweging, heeft al haar restafval van een paar jaar in één weckpot gepropt – respect!

 

Sommige mensen zeggen: “Je moet helemaal voor deze levensstijl gaan; anders heeft het geen zin.” Ik vind: alle beetjes helpen. Met elk plastic tasje dat je niet meeneemt, met elke komkommer die je zonder hoesje koopt, met elk potje dat je hergebruikt, draag je bij aan een duurzamere wereld.

 

Er zijn vijf handvatten, vijf stappen eigenlijk, die je helpen als je verpakkingsbewuster wilt gaan leven. Ze zijn makkelijk te onthouden, want ze beginnen allemaal met een r (in het Engels tenminste).

  1. Refuse
    Weiger niet alleen plastic tassen (ook die dunnetjes in de supermarkt), maar ook zoveel mogelijk plastic verpakkingen.

  2. Reduce
    Koop niet meer dan je echt nodig hebt en verspil geen voedsel.

  3. Reuse
    Hergebruik zoveel mogelijk potjes, bakjes en zakjes die je huishouden binnenkomen. Dus gewoon meenemen als je boodschappen gaat doen, dat handige yoghurtemmertje, en laten vullen met noten of rozijnen of olijven.

  4. Recycle
    Probeer wat je niet (meer) kunt hergebruiken, gescheiden in te leveren (papier, glas, blik, batterijen, verf, frituurvet, kleding).

  5. Rot
    Maak je eigen composthoop en gebruik de groene container.

De stappen staan in volgorde van voorkeur. Dus liever weigeren (precyclen = preventing recycling) dan hergebruiken, want verpakkingen die je niet in huis haalt, hoef je uiteindelijk ook niet weg te doen. Hergebruiken heeft weer de voorkeur boven recyclen, want recyclen kost energie.

 

Als je er een beetje serieus werk van maakt, zie je binnen een maand je afvalberg slinken tot een afvalhoopje. Je zult versteld staan van het resultaat. 

 

Helga was een van onze bloggers en schreef over haar ervaringen met minder afval. Via haar blog Helga zonder Afval inspireerde zij mensen minder tot geen afval meer te produceren.