Het #michamoment van Ine Voorham

In de aanloop naar de Micha Zondag (18 oktober) zullen we #michamomenten met jullie delen. Niet alleen die van ons zelf maar ook van anderen die betrokken zijn bij Micha Nederland. Tijdens het #michamoment wordt er teruggeblikt op een moment in de afgelopen dagen waar door je, in het groot of klein, aan het denken bent gezet over goed en recht doen.  Het eerste #michamoment wordt afgetrapt door Lt.-kolonel dr. Ine Voorham en ambassadeur van Micha Nederland. 

 

Schuilen bij elkaar 

regen

 

Een onverwachtse plensbui. Hoe vervelend kan dat zijn!

 

Vlak voor mij zie ik het gebeuren, ergens in een grote stad. Een keurige heer, het zou een ambtenaar kunnen zijn of een zakenman. Op weg naar zijn afspraak. Netjes in het pak. En dan gaan de hemelsluizen open. Het plenst! Hij is op alles voorbereid. Heeft zijn stevige paraplu bij de hand en zo uitgeklapt. Geen spat kan hem treffen.

 

In mijn blikveld is nog een ander persoon. Ook een man, minder zeker van zichzelf. Hij kijkt zoekend rond om zijn weg te vinden. Hij ziet er fatsoenlijk uit, maar niet echt goed gekleed. Hij heeft geen jas of tas en al helemaal geen paraplu. Hij dreigt kleddernat te worden.

Alsof het afgesproken is doet de man met de paraplu een paar stappen opzij, houdt zijn paraplu omhoog en nodigt de ander uit om bij hem te schuilen. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Samen lopen ze verder.

 

Het gebeurt zo maar op straat. Ik zie het! Ik denk er over na. Ik fantaseer erover. De ene man zonder jas, tas en paraplu is misschien een medelander op zoek naar het adres om de benodigde papieren te krijgen om zich hier te kunnen vestigen.

 

De man met de paraplu misschien iemand op weg naar een belangrijke bespreking waar grote besluiten moeten worden genomen. Het zou zo maar kunnen. Wat het ook is. Het belangrijkste besluit van de dag was een stapje op zij te doen. Oog te hebben voor de nood van de ander. De ander gelegenheid geven ‘even te schuilen’.

 

Mooi dat God ons mogelijkheden geeft om voor een ander een schuilplaats te zijn. Soms letterlijk, maar ook figuurlijk. Het is vaak zo dichtbij en maar een kleine stap. Het is slechts een kwestie van durven en DOEN!

 

Lt.-kolonel dr. Ine Voorham

Ambassadeur MICHA Nederland