Ik ben Helga Zonder Afval

Helga Warmels - Helga Zonder Afval
Hallo, ik ben Helga Zonder Afval.

Nou ja, zo heet ik natuurlijk niet echt, maar zo stel ik me de laatste jaren wel regelmatig voor. Alsof Zonder Afval mijn achternaam is. Mijn échte achternaam is Warmels. Ik ben een journalist en schrijver.

 

Begin 2015 lanceerde ik de site helgazonderafval.nl. Een paar maanden eerder was bij mij na een lange aanloop een kwartje gevallen. Op Micha Zondag nota bene. Het kwartje kwam neer op het besef dat ik niet machteloos hoefde toe te kijken hoe het probleem van de plasticsoep almaar groter werd. Nee, ik kon er wat tegen doen. Ik kon mijn eigen consumptiepatroon aanpassen. Gewoon minder plastic in huis halen dus.

 

Plasticsoep

Voor wie nog nooit heeft gehoord van de plasticsoep: dat is al het plastic dat zich in de wateren van onze planeet bevindt en daar schade toebrengt aan het ecosysteem. Dieren raken verstrikt in op zee achtergebleven visnetten of eten van ronddobberend plastic en sterven uiteindelijk van de honger, terwijl hun maag vol zit met plantenpotten, tuinslangen en stukken autodashboard – je kunt het zo gek niet bedenken. Ik kan cijfers oplepelen, maar uit elk nieuw onderzoek blijkt dat de hoeveelheid plastic in onze oceanen groter is dan we dachten en het probleem dus ernstiger dan we aannamen.

 

Gods schepping

Heeft het wel zin als eenling minder producten in plastic verpakkingen te kopen? Iets met een druppel en een gloeiende plaat. We hebben het hier wel over een wereldprobleem!

Ten eerste: God vraagt nooit te veel. Wij hoeven alleen te doen wat we kúnnen doen. Hij vraagt of we bij het oogsten druiven en olijven laten hangen voor vreemdelingen, wezen en weduwen (Deuteronomium 24), Hij vraagt daden waaruit ons geloof blijkt (Jacobus 2). Zelf doet Hij juist het ónmogelijke: Hij bevrijdt een volk uit slavernij, maakt blinden ziend en brengt mensen terug uit de dood. In dat perspectief stelt het amper iets voor om je eigen tas mee te nemen als je boodschappen gaat doen, toch?

Ten tweede: het is waar, in mijn eentje sla ik nog geen deuk in een pakje boter. Maar ik ben geen eenling, ik maak deel uit van de zerowastebeweging. Ik ben geïnspireerd door mensen die vanuit hun dagelijks leven deelden hoe zij hun hoeveelheid afval verminderden en op mijn beurt inspireer ik via mijn blog ook weer mensen. Sommige zerowasters handelen puur uit milieubewustzijn; in mijn motivatie speelt het geloof een belangrijke rol. De aarde is Gods schepping. We mogen daar best wat respectvoller mee omgaan dan we nu doen.

Dus dat ben ik. Helga Zonder Afval. Aangenaam kennis te maken.

 

Helga is een van onze bloggers en schrijft een keer per twee maanden over haar ervaringen met minder afval. Daarnaast deelt ze op haar eigen blog ook regelmatig fijne recepten voor restjes voedsel.