Hand ipv voetafdruk

Ons leven staat niet op zichzelf. ‘Het leven van één is verbonden met dat van velen’, kreeg ik ooit als boodschap mee in een kerstfilm. We zijn verbonden met onze Maker en met elkaar. In 2011 volgde ik de Micha Cursus. Een cursus over goed doen, recht doen en leven in verbondenheid met God en elkaar. Een cursus om je bewustzijn te vergroten en om je handvatten aan te reiken. Geschrokken ben ik toen van mijn veel te grote ecologische voetafdruk op aarde.

 

Voetafdruk

Gelukkig bleef het daar niet bij. Ik kan de wereldproblematiek zelf niet oplossen, maar er zijn zoveel concrete stapjes die ik kan zetten om m’n ecologische voetafdruk te verkleinen. Of anders gezegd, zoveel manieren om een ‘Micha-handafdruk’ achter te laten. We werden gestimuleerd om te beginnen met een klein initiatief op een vlak dat bij ons past. Het ging eigenlijk vanzelf, was leuk om (samen) te doen en werkte aanstekelijk. Ons motto: handen vouwen & handen uit de mouwen.

 

Schepper
People, Planet, Profit zijn drie deelgebieden van de cursus. Mij sprak ‘People’ het meest aan. De Here God vraagt van ons dat wij elkaar recht doen. Als mensen tot hun recht komen, zijn we mens op z’n mooist en eren we onze Schepper. Vraag jezelf eens af: Wat heeft God aan mij gegeven waarmee ik iets voor een ander kan betekenen?

 

Omzien
Ik kwam in aanraking met Stichting HiP, waar ik inmiddels werk. Nu merk ik dagelijks hoe mensen omzien naar elkaar en hoe mensen tot hun recht komen. Zelfs een kleine daad kan het verschil maken tussen ‘eenzaamheid’ en ‘verbondenheid’. Mensen die hulp nodig hebben krijgen hulp van een vrijwilliger uit een kerk in de buurt. Zo worden hulpvragers en hulpbieders aan elkaar verbonden en via elke verbinding wordt er iets van (Gods) liefde en licht doorverbonden.

 

Bakkie

Deel van jouw gaven en talenten en je ontdekt dat er zelfs vermenigvuldiging plaatsvindt. Het vertakt zich, het werkt door. Gaandeweg ben ik dit, samen met een dierbare vriendin, gaan verstaan. Al pratend en sms-end delen we nu mooie verhalen, teksten en belevenissen met elkaar. Zo ontdekken we tot onze blijdschap dat dingen niet op zichzelf staan, maar verbonden zijn en dat wat we delen en doorgeven, zich vermenigvuldigt. Het zijn geen grote dingen: een lach, een bloem, een bakkie troost, een compliment. Je handen kunnen strelen, een lampje ophangen, een rolstoel duwen. Je verbindt iets door naar een ander. Een ander die ook weer in verbinding staat met anderen. Het zal verder uitwerken. Jouw actie staat niet op zichzelf, maar in een breder perspectief. Het is een Micha-handafdruk, High five!

 

Delen
Rond Kerst belde een Surinaamse mevrouw naar HiP om te bedanken voor de hulp. Ze vertelde vol dankbaarheid en verwondering hoe blij ze was met de jongeman die tijd vrijgemaakt had in zijn volle agenda om bij haar het plafond te witten. Ze kon er eigenlijk niet over uit en wilde hem graag een kerstkaart sturen. Zo stak ze al pratend (delend) een vuurtje aan in mijn hart. Ik mocht haar dankbare verhaal vervolgens met collega’s delen en ik schat in dat iedereen die ik die dag aan de lijn kreeg, iets van deze blijdschap meekreeg.

 

We leven in verbondenheid. Op vele manieren, of liever gezegd op je eigen manier, kun je iets van het goede doorgeven aan je medemens. Zoals heel treffend op een Micha Cursusflyer staat: ‘ Jouw kleine daden hebben grote gevolgen!’ Doe ze met liefde en je zult versteld staan van wat er uit voort vloeit. Deel je goede woorden, goede dingen èn mis de uitwerking niet. Een fijne DoorVerbindDag gewenst!

 

Susanne Versloot

Eerder gepubliceerd via het Goede Leven.