Halt aan hebzucht

Oproep Micha op anti-corruptiedag 9 december

De VN heeft 9 december uitgeroepen tot internationale anti-corruptiedag. Het Micha netwerk, een verzameling van vele kerken en organisaties wereldwijd, roept op om juist deze dag te gebruiken om de internationale petitie tegen corruptie te tekenen, de zogenaamde Global Call. Deze petitie is onderdeel van de campagne Exposed: shining a Light on corruption. Met deze campagne proberen het Micha Netwerk, de wereldwijde evangelische alliantie (WEA) en de wereldraad van kerken (WCC) aandacht te vragen voor corruptie, een van de grootste veroorzakers van extreme armoede.

 

Uit cijfers van de Wereldbank [1] blijkt dat elke dag ruim $ 3000000000 wordt vermist uit de mondiale economie – gestolen door steekpenningen, witwassen van geld, belastingontwijking en andere illegale betalingen in het bedrijfsleven en de overheid. Geld verloren door omkoping telt al op tot $ 1 biljoen dollar in een jaar.

 

Allerarmsten

Met name de allerarmsten lijden daaronder. Geld dat door bijvoorbeeld belastingontwijking aan een land wordt onttrokken, kan niet besteedt aan broodnodige overheidsuitgaven als scholing of gezondheidszorg. Corruptie treft zo vaak de allerarmsten.

Licht
Het Micha netwerk roept de kerk over de hele wereld op om op te staan om samen Licht te laten schijnen over corruptie. En als kerken hoop te bieden in een wereld vol hebzucht. Dat kan door mee te bidden voor leiders die zich uitspreken tegen corruptie. Of door de petitie, de ‘Global Call’ te tekenen. Micha biedt deze petitie tegen corruptie aan bij de wereldleiders van de G20 in november 2014.  Voor die tijd hoopt men minsten een miljoen handtekeningen daaronder te verzamelen. In Nederland gaat dat via www.michanederland.nl.

 

[1] Interview met Daniel Kaufman, directeur Global Governance Wereldbank, “Zes vragen over de kosten van corruptie” 8 april 2004