Goede voornemens: wandelen

Het is bijna weer tijd voor de jaarwisseling. En naast vuurwerk, oliebollen en champagne horen daar traditioneel goede voornemens bij. Daar sluiten we vanuit Micha Nederland bij aan. Want ons lijkt meer gerechtigheid in 2017 een meer dan goed voornemen!

 

Wandelen

N.a.v. Micha 6:8

 

Onlangs las ik een artikel over het belang van wandelen bij een burn-out.

Om te genezen maar ook om te voorkomen. En ook breder dan dat toepasbaar.

 

Wandelen is een oefening in leeg worden, los komen van ons drukke leven.

Citaat:

Wandelen is een efficiënte manier om deurtjes in je denken te openen – deurtjes waardoor je ook even weg kunt glippen uit de kooi in je hoofd, die kooi opgetrokken uit plichtsgevoel en prestatiedrang.

En:

het schept daarnaast een cruciale, avontuurlijke luwte waarin datgeen kan groeien wat niet bij ons persoonlijke marktdenken gedijt: het spel, de onpraktische gedachte, de tegendraadse keuze.

 

Deurtjes in de kooi van ons denken, ons denken dat zo sterk bepaald wordt door de tralies van onze tijd: stress, marktdenken, prestatiecultuur, etc. Dat zijn deurtjes die open moeten gaan om iets anders te gaan denken. Om ideeën ruimte te geven en om ruimte te hebben iets anders te kunnen ontvangen.

 

Als je dat toepast op het wandelen met God gaat er ook van alles open. Dan is wandelen het deurtjes openen voor ideeën waar je anders niet op komt of oog voor hebt. Het is een ontdekken van een werkelijkheid die niet gestempeld wordt door materialisme, marktdenken, voorwaardelijkheid, onrecht en zoveel scheefs meer.

 

Het is de rust nemen voor een nieuwe kijk op het leven. Een nieuwe kijk op jezelf: waar leef ik voor en wie ben ik nou eigenlijk? Wat is jouw koninkrijkje dat je zo aan het beschermen bent? Het is je eigenheid opnieuw te ontdekken.

 

In het wandelen met God kom je het koninkrijk op het spoor. Het rijk dat zo onpraktisch lijkt, zo tegendraads, alsof het een spel is, maar niet echt. Het is dat deurtjes opengaan die je vrijheid geven ongedacht te denken, verrassend nieuw te gaan handelen.Wandelen wordt dan een walk of freedom.

 

Dat wandelen met God, een soort van kuieren met Hem, wens ik je toe.

 

Door ds. Jaap van den Bos, voorzitter Micha Cursus

 

In 2017 actief aan de slag met gerechtigheid? Doe de Micha Cursus met je kerk of kring!