God en mijn kledingkast

Misschien heb je onze Capsule Wardrobe Challenge voorbij zien komen en vraag je je af, waarom houdt Micha zich daar mee bezig? Heeft het ook maar iets met gerechtigheid te maken?

Misschien koop je al tweedehandskleding om duurzamer en eerlijker te leven, en vind je het heerlijk om ruime keuze te hebben in wat je draagt. Zie je de toegevoegde waarde van een Capsule Wardrobe niet. Iedereen maakt persoonlijke keuzes, en bij iedereen past iets anders. De Capsule Wardrobe heeft mij dingen opgeleverd die ik van te voren niet had voorzien.

Overzicht in mijn kast

Het was voor mij een uitkomst toen ik in december begon met een kast met minder kleding en ging proefdraaien op de Capsule Wardrobe Challenge die we met Micha Nederland wilden doen. Allereerst omdat ik ging afrekenen met de zooi in mijn kast. Ik ben van nature niet een netjes en geordend persoon, dus ik heb systemen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Voor mij is een capsule zo’n systeem. Het helpt me  om overzicht te houden.

Zorgzaam voor mijn kleding

Ik zorg nu ook een stuk beter voor mijn kleding.  Ik haal vlekken er meteen uit, let erop dat ze op de juiste manier gewassen worden en gooi ze niet meer lukraak terug in mijn kast (lees: chaos) of op de grond naast m’n bed. Ok, eerlijk is eerlijk: bijna niet meer.

Lekker in mijn vel

Tot slot merkte ik de afgelopen drie maanden dat ik me eigenlijk bij alles wat ik droeg goed voelde. Ik had alleen maar kleding in mijn kast hangen waarvan ik dacht ‘dit draag ik graag, dit staat me mooi en hier voel ik moet goed in’ en ik denk dat ik dit ook meer uitstraalde. Ik kreeg meerdere malen complimenten uit onverwachte hoek.

Oefening in gerechtigheid

Maar waar zit dan voor mij de link met gerechtigheid?  Ik zie het als een oefening in het waarderen van wat ik heb en heb gekregen, in het waarderen van wat ik koop en kan kopen. En door steeds weer te beseffen dat de producten ergens zijn gemaakt en door iemand zijn gemaakt. Het helpt me om niet alleen de focus op mezelf te hebben, maar juist ook op de ander en de schepping. Het geeft me ruimte.

Minder winkelschaamte

Eerder had ik vaak een benauwd gevoel als ik door de winkelstraat liep en nadacht over al die kledingwinkels en alle mensen die voor mij hebben gewerkt om die kleding te maken of het geweld wat de natuur wordt aan gedaan om het op deze wijze en voor deze prijzen in de winkels te hebben hangen. Dit benauwde me niet alleen, maar het verlamde me ook. Ik noem dit gevoel winkelschaamte. Ik merk dat ik nu anders door de winkelstraat loop en deze challenge heeft me daar een stuk in geholpen. Allereerst denk ik, ‘wat heerlijk dat ik die winkels niet in hoef’ en ik voel totaal geen behoefte om er naar binnen te stappen. Ten tweede geeft het me op die momenten juist de ruimte in mijn hoofd om na te denken over hoe en waar ik dan wél graag mijn kleding en spullen koop en wat daar het effect van is. Ook geeft het me de ruimte om juist daar waar het onrecht zit een geluid te laten horen en in actie te komen. Op deze manier geef ik voor mijn gevoel ook God ruimte in mijn kledingkast. En door wat minder met mezelf bezig te hoeven zijn, krijg ik meer ruimte voor anderen.

Leestips

Wil je je meer lezen over thema’s als consuminderen, kledingindustrie, duurzaam leven, etc.?  Een paar leestips:

  • Dit is een Goede Gids voor duurzame levensstijl – Marieke Eyskoot.
  • Groen Op Hakken, Duurzamer leven voor iedereen – Majoke Knoop
  • De verborgen impact – Babette Porcelijn
  • Genieten van Genoeg – Martine Vonk (uit de Micha Boekenserie, verkrijgbaar in onze webwinkel)
  • Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon
  • Hoe kan ik groener leven? – Theanne Boer

Gepubliceerd: 19 maart 2020, door Annemarthe Westerbeek (coördinator Micha Nederland)

Gerelateerd