Gerechtigheid in onze achtertuin

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is een gevleugelde uitspraak. Met Micha Nederland hebben we de afgelopen jaren veel nadruk gelegd op gerechtigheid en hoe wij als kerken, als mensen, meer betrokken kunnen zijn bij Gods schepping in al haar prachtige facetten, maar als ik bij mijzelf kijk, is het dan genoeg? We hebben een sponsorkind, we kopen biologisch vlees of geen vlees (toch?) We hebben alleen maar LED in huis, gebruiken groene stroom en niet te vergeten, we scheiden afval. Super, toch! O ja, en we gaan ook naar de kerk, natuurlijk. Misschien komen we ook nog één keer in de week samen met andere gelijkgestemde christenen in een small group, netwerkgroep, transformational group of huddle. Nogmaals super! En als heel Nederland dat allemaal zou doen, dan zouden onze buurten er een stuk beter uit zien.

 

Maar… maken we echt het verschil? Zijn we zo betrokken bij onze buren dat ze weten dat ze op ons kunnen rekenen? En zijn we betrokken omdat het moet, of omdat we echt van ze houden? Ik geloof dat God in onze buurten aan het werk is. Hij is erbij als buren naar elkaar omkijken, Hij is erbij als je bbuurman de kliko voor jou neerzet, of als buren elkaar soep brengen als ze ziek zijn. Doen we daar aan mee of voelen we ons alleen maar geroepen tot het werk in de kerk.

 

En als laatste wil ik me richten tot de kerk… Het is druk, he? Veel te doen met te weinig mensen, toch? Je kan nog best wat mensen gebruiken, toch? Het worship team heeft mensen nodig, de penningmeester is gestopt en onze eigen mensen krijgen eigenlijk ook te weinig pastorale aandacht, toch?

 

Lieve kerk, we zijn niet geroepen om bezig te zijn met onszelf, we zijn zelfs niet geroepen om te groeien. We zijn geroepen om de wereld in te gaan en discipelen te maken. Jezus is mijn grote voorbeeld. Toen hij de Hongerige mensenmassa zag was Hij met ontferming bewogen en zette Hij zijn discipelen aan het werk. O ja, en Hij deed een wonder!

 

Lieve mensen, lieve kerk, Jezus wil ons aan het werk zetten en is met ontferming bewogen over onze buurten. Doen jullie mee? O ja, en dan doet Jezus een wonder!

 

Door Marc Potters (Leger des Heils)

 

Terug naar Micha10