Geef ons heden teveel brood!

Door Dorina Nauta (MissieNederland)

 

Het is een van de belangrijkste Rechten van de mens: het recht op goed en genoeg voedsel. 

 

“Ieder mens moet in staat zijn om voldoende voedsel van goede kwaliteit te eten (zelf produceren of kopen), zodat hij of zij goed gezond kan blijven.”

 

Dit staat in de universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een recht wat voor de meeste mensen in Nederland een zekerheid is geworden. 

 

Onze hele Nederlandse maatschappij is gebaseerd op zekerheden. We verzekeren ons voor van alles en nog wat voor als ons iets overkomt. Niets laten we aan het toeval over. We kopen onze zekerheid. 

Daar is nog een zekerheid aan toe te voegen: de voedselzekerheid. 

 

Ben je ooit naar de winkel gegaan met de vraag of er wel eten in de schappen ligt? Met dezelfde vanzelfsprekendheid dat er water uit de kraan komt, ligt er eten in de supermarkt. 

Het is nog maar enkele decennia geleden dat onze grootouders tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de winkel stonden met etensbonnen. In de hoop dat ze wat eten konden halen. De realiteit van een hongersnood in dit land lijken we compleet vergeten. Er is in de afgelopen 70 jaar veel veranderd. Inmiddels is er zoveel te kiezen dat hooguit ons favoriete merk even is uitverkocht. 

 

Tegelijk vragen we God om te voorzien in ons dagelijks eten: Geef ons heden ons dagelijks brood. Dat gebed bidden we met een kast vol boodschappen waar we de komende 14 dagen mee vooruit kunnen. Het gebed is een overbodige luxe of gewoonte geworden. Zo gewend zijn we aan onze voedselzekerheid. 

 

En daar maken we misbruik van. Wist je dat we ongeveer 50 kg per persoon per jaar aan GOED voedsel weggooien? (Check hier een filmpje). We bidden voor eten en vervolgens gooien we het weg. Dat is nog eens ondankbaar. Eten is om te eten, niet om weg te gooien! 

 

Dat doet me denken aan het verhaal van de jongen met de vijf broden en twee vissen. Een klein beetje eten wat God vermeerderde door een wonder. In Nederland is het de omgekeerde wereld. Geen vertrouwen, maar zekerheid. Niet een tekort, maar een overschot. Geen dankbaarheid, maar ondankbaar verspillen. Hoeveel broden hebben we wel niet? We hebben veel te veel!

 

We zouden aan de Rechten van de mens ook een plicht moeten toevoegen: de plicht om goed om te gaan met voedsel. 

 

Ieder mens heeft de verantwoordelijkheid om goed om te gaan met voedsel door verantwoorde producten te kopen en geen voedsel te verspillen.

 

Terug naar Micha10