Aan de slag 

‘De wereld verandert door jouw voorbeeld, niet door jouw mening’ – Paulo Coelho 

 

Als de profeet Micha iets doet dan is het ons oproepen om in beweging te komen om onrecht te bestrijden en gerechtigheid na te streven. Juist nu we zijn stilgezet. Hier vind je ideeën, opdrachten en doordenkers om zelf aan de slag te gaan. Ze hebben betrekking op jezelf, je omgeving, maar ook op mens en schepping wereldwijd. Je mag ze zien als een stimulans om dat wat jij al doet, om bij te dragen aan een eerlijke een duurzame wereld, vooral te blijven doen. Of als een stimulans om nieuwe stappen te zetten en nieuwe keuzes te maken. Juist door wat je doet en voorleeft, kan en mag je een krachtig getuigen zijn. 

 

Snel naar: 

 

Gespreksvragen – zelfreflectie

 

Een tijd voor reflectie.
In het pakket vind je een pagina met gespreksvragen, die bestaan uit: vragen voor jezelf, een gedachten oefening en een aantal vragen om (digitaal) met een groep door te spreken. Ben je er nog niet helemaal klaar voor om praktisch aan de slag te gaan, dan kun je eerst deze vragen er nog eens bij pakken.

 

Download het pakket 

Volhouden wat je al doet

 

Blijf doen wat je al doet!
Blijf vooral ook volhouden in dat wat je al doet voor een ander en voor de schepping, want dat is en blijft waardevol. We willen je juist op deze plek stimuleren om dit te blijven doen. Veel van het onrecht waar je door bent geraakt en wat je eerder al in beweging heeft gezet, is er nog steeds. Door alles wat er de afgelopen maanden is gebeurd, is het begrijpelijk dat een aantal van deze dingen wat naar de achtergrond is verschoven. Corona heeft ons (eventjes) stilgezet, maar we mogen nu ook weer verder, en de moed verzamelen om vooral door te gaan.

Denk bijvoorbeeld aan stappen die je doet om effecten van klimaatverandering te verminderen, keuzes die je maakt om misstanden in de kledingindustrie tegen te gaan of het oprapen van zwerfafval wanneer je een wandeling maakt.

Creatieve mondkapjes

 

In het OV zijn ze al verplicht, dus mondkapjes worden deel van je garderobe. We geven je een paar goede tips:

  • Naai je eigen mondkapje! Online vind je handige tips en how-to’s;
  • Koop een mondkapje bij een stichting en steun zo hun projecten;
  • Maak een statement met je mondkapje

Wij hebben verschillende motieven gemaakt van Micha 6:8 die je kunt printen. Bekijk en download ze hier.

Voorbeeld: 

Tip: Je kunt de tekst met transferpapier op je mondkapje zetten, met textielstiften erop tekenen of erop borduren!                

En verder? – vervolgstappen

Wat wordt je volgende stap? 
Ken je de Duurzame Bucketlist al? Zo niet, hij is te vinden op onze website als download en je kunt hem bestellen als poster voor op je koelkast of deur. Juist nu is het een mooi moment om eens te kijken wat een volgende eerlijke of duurzame stap kan zijn, die je alleen of samen met degene wie je je huis deelt, kunt maken!

  • Download de Duurzame Bucketlist om deze zelf uit te printen. Tip: De Bucketlist komt het best uit op A3 formaat.
  • Bestel een poster door te mailen naar: [email protected]. Vermeld je naam en volledige adresgegevens.
  • Als je hem al thuis hebt, is nu een goede tijd om te kijken welke volgende stap je kunt en wilt zetten.

Laat je horen – petities tekenen

 

Veel van het onrecht dat er voor de coronacrisis was, is er nog steeds. En aandacht hiervoor is zelfs belangrijker dan ooit. We hebben diverse petities en acties voor je op een rij gezet die aandacht vragen voor onrecht:

 

#sosmoria
#sosmoria is een campagne die EU landen oproept om minderjarige vluchtelingen, zonder ouders, op te nemen in Europese landen. Een petitie van april 2020 heeft meer dan 45.000 handtekeningen opgeleverd. Maar jij kunt ook zelf het SOS signaal uitzenden voor deze kinderen. Hoe? Kijk op: https://www.sosmoria.eu/sosdownloads

 

Walk of Shame EU
‘Wij zijn Europese burgers, en we schamen ons. Elk van ons is er zelf getuige van geweest hoe het Europese migratiebeleid ertoe leidde dat de mensen, die klem zitten aan de grenzen van Europa, systematisch ‘ontmenselijkt’ worden. We wijzen niet met de vinger naar wie dan ook. Dit hebben we samen op ons geweten.’

Het initiatief Walk of Shame roept je op om zelf je schaamte uit te spreken en dit zichtbaar te maken op bijvoorbeeld Instagram of Facebook. Op die manier kun je anderen aan het denken zetten. Maar door je openlijk te schamen, komt er ook ruimte voor gerechtigheid en toenadering tot elkaar. Kijk op https://walk-of-shame.eu/manifesto-dut/

 

Oproep voor duurzaam herstel
Milieudefensie is een campagne gestart met daarin een oproep aan de Nederlandse regering om te kiezen voor duurzame en eerlijke oplossingen voor iedereen in deze crisis. Want juist uit de coronacrisis blijkt: ‘alleen samen staan we sterk’. Je kunt deze oproep van Milieudefensie aan de politiek online tekenen. Kijk op: milieudefensie.nl

 

En zo zijn er natuurlijk nog meer acties en petities waar jij je stem kan laten horen. 

Challenge – met weinig rondkomen

In Nederland hebben wij het grote privilege dat veel van ons (vaste) banen hebben, waarbij we ook in deze tijd, doorbetaald krijgen.

Laten we juist nu bewuster omgaan met de overvloed die wij hebben. Hoeveel geld geef je normaal gesproken uit in een week?

Er zijn zoveel mensen die met veel minder geld rond moeten komen.

 

Een mooie challenge is om te kijken of het je lukt om het zeven dagen lang vol te houden met 40 euro per persoon. Van die 40 euro moet je alles doen: boodschappen, reizen, tanken, cadeautjes en al het andere. Als je dit hebt volgehouden, doneer dan het geld wat je over hebt aan een goed doel dat relevant is in deze tijd.

 

Tip: Maak het echt een uitdaging voor jezelf. Als je normaal gesproken 50 euro uitgeeft in de week, ga dan bijvoorbeeld de uitdaging aan om maar 30 euro uit te geven!

 

Tip: Informeer je in die week over landen waar de lock down grote en verschrikkelijke gevolgen heeft. Bid voor die landen, de regeringen en de mensen.

 

Bovenstaand idee komt uit de Genoegweek van Tot Heil des Volks.

Doe de Micha Cursus 

 

Handleiding online

Word je geraakt door het onrecht dat je om je heen ziet? Wil je er wat aan doen en vraag je je af wat God van ons vraagt? Op de website vind je een handleiding om met een groepje samen de Micha Cursus online te beginnen. Op deze manier kun je ook de cursus doen met mensen die verder weg wonen.

 

Partner activiteiten – doe mee

Micha Nederland is een netwerk dat bestaat uit verschillende partners. Veel van onze partners hebben allerlei materiaal, tools en acties ontwikkeld om aan de slag te gaan voor een ander of met ideeën hoe je in deze tijd samen kerk kunt zijn.

Zo ontwikkelde A Rocha Nederland de Nature Challenge, waarmee je met je kinderen de natuur rondom je huis leert te ontdekken; World Vision ontwikkelde een boekje om samen met je gezin stil te staan bij de effecten van corona hier en wereldwijd; en het Diaconaalsteunpunt heeft een dossier op hun site ingericht met allemaal praktische tips en tools om vorm te geven aan online kerk zijn met elkaar.

Kijk op onze netwerkpagina wie onze partners zijn en lees en ontdek meer op hun eigen sites.