Jacqueline Veugelers 

“Ik werd me steeds meer bewust van wat onze westerse leefwijze teweegbrengt, en welke offers de planeet en mensen elders op de wereld daarvoor moeten brengen. Dat raakte me. Ik hoopte dat de Micha Cursus me hier meer inzicht in zou geven, en me kon helpen om bewustere keuzes te maken. Dat is zeker gelukt. Het was fijn om mensen te ontmoeten die met dezelfde issues worstelen als ik.”

 

“De cursus biedt een nieuw perspectief op belangrijke thema’s die naar mijn mening in de kerk te weinig aandacht hebben gekregen de afgelopen jaren. Daarnaast ontmoet je gelijkgestemden en kun je met elkaar veel teweegbrengen! Het maakte mij enthousiast om ervaringen van anderen te horen. Het voelt goed om met dit thema bezig te zijn, het geeft heel concreet handen en voeten aan het volgen van Jezus in mijn dagelijks leven.”

 

“De cursus zou standaard aanbod moeten zijn in heel kerkelijk Nederland.” 

 

“De cursus geeft ook verdieping om vanuit Bijbels perspectief te kijken naar onze plek op aarde, maar ook praktische handvatten te krijgen hoe hiermee om te gaan in je leven. Twee dingen die er voor mij uitsprongen? Het hoofdstuk over slavernij. Het was nooit eerder tot mij doorgedrongen hoe grote rol dat nog steeds speelt in deze wereld. Een andere eye-opener was het verbond dat God in Genesis 9 sluit met de hele aarde. Niet alleen met mensen, maar ook met dieren en planten. Een grote les in nederigheid.”

 

“Ik probeer sinds het volgen van de Micha Cursus een ding tegelijk te veranderen in mijn leven. Steeds als ik gewend ben aan iets, zet ik weer een nieuwe stap. Wat ik erg belangrijk vind is het verminderen van afval, bewust consumeren (vooral ‘consuminderen’ dus) en letten op hoe duurzaam en slaaf-vrij een product of kledingstuk wordt gemaakt. De keuzes voelden in het begin misschien als een offer, maar hebben mijn leven vereenvoudigd en me een dankbaarder mens gemaakt! De cursus zou wat mij betreft standaard aanbod moeten zijn in heel kerkelijk Nederland.”

 


 

Onno van Gilst en Bartje Hoekerd

 

“De Micha Cursus was voor ons een hele positieve ervaring. Met een groep van ruim twintig gemeenteleden kwamen we bij elkaar. Eerst aten we, wat heel fijn was. Daarna gingen we in kringen uiteen. Het mooie is dat je allemaal op een verschillend niveau aan de cursus begint. De een is al helemaal thuis in een duurzame en eerlijke wereld, de ander heeft nog geen idee waar te beginnen. Maar iedereen heeft een verlangen om te groeien in de thematiek.”

 

“Het hielp dat er bij ons al een zaadje was gepland voordat we aan de Micha Cursus begonnen. Op veel gebieden sluimerde al lange tijd een bepaalde onrust. De cursus was uiteindelijk de ‘katalysator’ om concreet aan de slag de gaan met een eerlijke wereld. We doen nu vaker lokaal onze boodschappen en brengen kapotte spullen naar het Repair Café. In de cursus leerden we ook dat je spullen niet per se hoeft te bezitten. Een auto kan je via Snappcar huren of gereedschap leen je via Peerby.”

 

“Het is een mooie manier om te leren zorg te dragen voor Gods schepping.”

 

“De cursus leiden ons langs een heleboel thema’s. Het ene thema raakte ons meer dan de andere. Dat is ook logisch. We moeten soms al zoveel. We probeerden aan te haken op de thema’s waar onze passie lag of waar we al een bepaalde ‘feeling’ mee hadden. Het hoofdstuk over slavernij raakte ons het meest. We waren ons niet bewust dat er nog zoveel moderne vormen van slavernij bestaan. Dat was heel confronterend.”

 

“We raden de Micha Cursus van harte aan. Het is een mooie manier vanuit de bijbel te leren om zorg te dragen voor Gods schepping. Het is wel goed om je te realiseren dat je niet alleen kan consumeren, het is een doe-cursus. Een tip van ons is dan ook: gebruik de cursus als eerste basis. Verdiep je daarnaast verder door boeken te lezen of documentaires te kijken, juist op het thema dat je raakt. Dan gaat er echt iets veranderen in je leven.”