Duurzame kleding: rethink, refuse, reduce, reuse, repair, recycle, recover

De laatste jaren is er veel (media-)aandacht voor het belang van duurzame kleding en verbeteringen in de kledingsector, en dat is niet voor niets. De mode-industrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld en er vinden veel mensenrechtenschendingen plaats.

Wat is duurzame kleding?

Hoe het eraan toegaat in de kledingindustrie (en wat duurzame kleding precies is) is een complex en veelzijdig onderwerp dat vraagt om een brede aanpak van zowel ons als consumenten als van bedrijven. Ook overheden hebben een rol te spelen, bijvoorbeeld door wetgeving waarmee onrecht en vervuiling wordt bestreden. In dit artikel lees je wat jij als consument kunt doen. De volgende 7 R-woorden kunnen je helpen om onrecht te vermijden!

Rethink: heroverweeg je koopgedrag

‘Heb ik eigenlijk wel nieuwe kleding nodig?’ Stel jezelf deze vraag voordat je besluit om te gaan shoppen. In de praktijk hangt veel kleding namelijk ongedragen in onze kledingkasten. De meest duurzame keuze die je kunt maken wat kleding betreft is: genieten van wat je al hebt. Genieten van genoeg.

Refuse: weiger kleding die niet duurzaam en eerlijk geproduceerd is

Als je favoriete merken niet transparant zijn over hun productieketen, overweeg dan eens om ze een e-mail te sturen of te bellen. Want hoe meer klanten kritische vragen stellen of laten weten dat ze geen fast fashion meer willen kopen, hoe meer druk er wordt uitgeoefend om veranderingen door te voren.

Reduce: verminder je koopgedrag

Koop minder kleding. En als je iets koopt, kies dan voor kleding die lange tijd mee gaat. Kortom: kwaliteit boven kwantiteit. Ga niet mee met trends, maar kies voor tijdloze outfits. Dit is een manier om bij te dragen aan een verminderde vraag naar kledingproductie.

Reuse: hergebruik en deel kleding

Een andere manier om duurzamer te zijn met onze kleding is door hergebruik te stimuleren. Organiseer bijvoorbeeld eens een kledingruilparty met vrienden en familie, waarbij je kledingstukken van elkaar uitkiest. Vaak vind iedereen daar wel paar leuke kledingstukken, die als nieuw voelen, terwijl ze niet nieuw zijn. Het is een mooie manier om de levensduur van kledingstukken te verlengen.

Repair: repareer kapotte kleding

Ga jij weleens naar een kleermaker? Of, beter nog, heb je zelf weleens een naaicursus gedaan? (Erg leuk!) Door kapotte kleding te repareren of de stof te gebruiken voor een ander product, voorkom je dat het op een vuilnisbelt belandt.

Recycle: maak nieuwe stoffen van oude kleding

Als kleding niet meer kan worden gerepareerd of hergebruikt, is recycling een goede optie. Recycling van kleding houdt in dat kleding wordt verwerkt tot nieuwe vezels om er nieuwe kleding of andere producten van te maken. Hiermee voorkom je dat er nieuwe grondstoffen nodig zijn én verminder je de hoeveelheid kledingafval.

Recover: herstel voor bestaande schade

De mode-industrie heeft in het verleden veel schade aangericht aan het milieu en heeft ook te maken gehad met mensenrechtenschendingen in de vorm van slechte arbeidsomstandigheden en uitbuiting van arbeiders. Met andere woorden: er heeft al veel schade plaatsgevonden waar we ook op kunnen reageren, vanuit een verlangen naar gerechtigheid. Steun bijvoorbeeld initiatieven die proberen de negatieve impact van de mode-industrie te verminderen, zoals goede doelen organisaties die streven naar een leefbaar loon en verbeterde arbeidsomstandigheden, of organisaties die zich inzetten voor de bescherming of het herstel van beschadigde natuurgebieden.

In gesprek over duurzame kleding?

  • Heb je al eens een Micha Cursus gedaan? In deze cursus denk je samen na over hoe je naar gerechtigheid kunt zoeken in het dagelijkse leven.
  • Wil je jouw zoektocht naar eerlijke en milieuvriendelijke kleding met ons delen? We zijn erg benieuwd! Stuur ons gerust een bericht.
duurzame kleding

Gerelateerd