Duurzaam trouwen

blog – door Martha Murre

 

 

Inmiddels zijn onze wittebroodsweken bijna voorbij. In september ben ik met Frank getrouwd, en het was en is geweldig. Jammer genoeg is een bruiloft doorgaans totaal niet duurzaam. Er wordt vaak veel geconsumeerd, zowel op de dag zelf als vooraf; nieuwe kleding, cadeautjes, veel eten en drinken en allerlei tierelantijntjes om de dag op te vrolijken. Toch wilden we een poging wagen zoveel mogelijk keuzes te maken waardoor de bruiloft wat eerlijker en duurzamer zou worden.

 

Een van de eerste dingen die we van ons lijstje wilden strepen, waren een pak en een jurk. Eerlijk gezegd heb ik niet eens gedacht aan een duurzame trouwjurk (die wel bestaan), maar we hebben ons wel ervan laten verzekeren dat onze trouwkleren onder goede omstandigheden in Europa zijn gemaakt. Een tweede grote aankoop waren de trouwringen. Door een leuke tip kwamen we bij een fairtrade goudsmid uit. Zij maakt sieraden van gerecycled goud uit elektronisch afval. Een fijn idee om de rest van je leven met een eerlijke ring om je vinger te lopen.

 

Kadootjes in oud nieuws

Dat een trouwdag helemaal om het bruidspaar draait, hebben we gemerkt! Mensen vroegen ons zelfs welke kleren ze moesten kopen. ‘Iets leuks wat al in je kast hangt, is prima!’ hebben we deze mensen op het hart gedrukt. Na wat dubben, hebben we besloten om toch een fysieke trouwkaart te versturen. Wel van gerecycled papier. Dit is blijkbaar opgepikt, want een heel aantal mensen had speciaal voor ons een gerecycled kaartje uitgezocht. Heel gaaf om te zien dat mensen zo meegaan in wat wij leuk en belangrijk vinden. Dit was ook het geval bij de verpakking van cadeautjes. Onze ceremoniemeesters hadden, zonder dat wij het wisten, aan de gasten gevraagd om eventuele cadeautjes in te pakken in oud papier. Bij het uitpakken kwamen dus heel wat aanbiedingen en oud nieuws voorbij. Vanonder dat papier kwam geregeld een tweedehands cadeautje, een duidelijke wens van ons.

 

Duurzame fotografie

Soms kom je ook iets tegen waar je het bestaan niet van af weet. We vonden bijvoorbeeld een duurzame fotografe. Bij de kennismaking legde ze uit dat ze zelf nooit autorijdt, haar fotografiespullen zoveel mogelijk tweedehands koopt, een deel van haar winst afstaat aan een goed doel en alle producten die ze aflevert, bestaan uit duurzaam materiaal. We waren gelijk enthousiast.

 

No-waste-diner

Qua avondeten waren we veeleisend. We wilden weinig vlees, geen buffet, omdat daar vaak veel eten wordt weggegooid, maar toch iets wat mensen lekker vinden. Een briljant idee bleef over: pizza. Iedereen heeft heerlijk gegeten en er is haast niks weggegooid. Er was een pizzabakker die  bij een volgend evenement de restjes weer omtovert tot een heerlijke pizza.

 

Carpoolen

Tot slot konden we veel kleine dingen doen. We hebben alleen fairtradekoffie en -thee laten schenken, bedankjes gemaakt met biologische tijm; iets wat gasten ook echt kunnen gebruiken. En wat een heel gezellig en verbindend idee bleek te zijn, was gasten laten carpoolen tussen verschillende locaties. Een echte aanrader.

 

O ja, en we zijn met de auto op huwelijksreis gegaan, scheelt weer CO2, vergeleken met vliegen.

 

Martha is vrijwilliger bij Micha Nederland. Heb je vragen over de blog? Reageer via [email protected]