Druppels op de gloeiende plaat

Door Arianne Bakkenes (Appel en Manna)

 

DSC_9748

 

“Duurzaam leven, dat heeft toch geen zin?”, hoor ik vaak mensen zeggen. “Dat is als een druppel op een gloeiende plaat”. Ik begrijp die opmerking, want kijk eens om je heen. Mensen in derde wereldlanden worden uitgebuit, zodat wij ons voor een leuke prijs kunnen kleden. De droogte in Afrika is in ruim 100 jaar niet zo ernstig geweest, waardoor mannen, vrouwen, kinderen, dieren en gewassen sterven door een enorm tekort aan water. Tegelijkertijd valt hier in Nederland op een dag in mei net zoveel water als wat er normaal in een hele maand valt.

 

Als ik dat soort beelden voorbij zie komen in het nieuws, dan moet ik vaak denken aan God die de aarde maakte. Hij schiep het en Hij zag dat het goed was (Genesis 1 vers 12, 18, 21 en 25). Ik stel me zo voor dat het wemelde van de dieren, dat er heerlijke groenten en fruit beschikbaar was, dat er balans was in het klimaat. Overal was harmonie. Hoe zou God nu kijken naar dat wat Hij schiep? Zou Hij nog durven kijken als Hij mensen ziet zwoegen onder de hete zon, op zoek naar een klein beetje water? Zou Hij huilen als Hij mensen bijna 24 uur per dag, 7 dagen per week ziet werken onder ongezonde omstandigheden en met gevaar voor eigen leven (voor een karig loon)?

 

Ik moet dan ook denken aan Jezus. Zou Hij een brood hebben gekocht voor een veel te lage prijs? Zou Hij zijn ogen sluiten als Hij iemand uitgehongerd en verdroogd aan de kant van de weg zag zitten? Alles behalve dat; toen er een enorme grote groep (minimaal 5000 man) naar Hem luisterde, verzorgde Hij de maaltijd (Johannes 6). En voor iedereen was er genoeg!

 

Als ik Jezus wil volgen, dan zou ik juist wat duurzamere keuzes moeten kunnen maken. Want duurzaamheid gaat niet over geitenwollen sokken, het gaat om rechtvaardigheid en naastenliefde. Hoe ik dat doe? Ik probeer zoveel mogelijk mijn afval te scheiden, ik laat mijn vaatwasser wat minder vaak draaien, ik koop seizoensgebonden en/of biologische groenten en fruit, ik koop minder vaak kleding of struin Marktplaats of de Kringloopwinkel af voor een leuke outfit, ik eet geen vlees meer, neem mijn eigen tassen mee voor de boodschappen, koop Fairtrade producten en ga zo maar door. Ik wil me hiermee absoluut niet afschilderen als een perfect persoon, maar ik hoop dat je je beseft dat jouw consumptiepatroon altijd gevolgen heeft voor een ander en voor de schepping. Welke kleine aanpassing je ook doet, het gaat om bewustwording.

 

Een druppel op de gloeiende plaat.. Ik geloof er niet in! Ik geloof in een betere wereld. God gaat die geven:

Ik weet zeker dat wat voor lijden wij hier ook doormaken, het in het niet valt bij de schitterende heerlijkheid die God ons straks zal laten zien. De schepping ziet verlangend uit naar het moment waarop zal blijken wie de kinderen van God zijn. De hele schepping is namelijk onderworpen aan dood en verval, hoewel niet uit eigen vrije wil. God heeft dat gedaan als gevolg van de zonde. Maar er is hoop! Ook de schepping zal bevrijd worden uit de macht van dood en verval en dezelfde heerlijke vrijheid krijgen als de kinderen van God (Romeinen 8 ver 18 tot 21).

We kunnen daar nu al mee beginnen! Laten we de wereld laten zien dat we Gods kinderen zijn, laten we nu al met elkaar gaan druppelen. Want hoe meer wij druppelen, hoe sneller die gloeiende plaat afkoelt.

 

Foto: Maria Anne Fotografie

 

Terug naar Micha10