Coronaproof gemeentezijn: samen op natuurexcursie

 

“Kunnen we misschien wat verzendkosten besparen als we alle Micha Cursus werkboeken in één keer bestellen?” Grytsje belde met een hele praktische vraag naar ons kantoor, maar al gauw raakten we aan de praat over het reilen en zeilen in de Goede Herderkerk in Heerenveen. Over de werkgroep “Zorg voor de Schepping”, over een “groene startdag” en over gemeentezijn in coronatijd.

 

Want wat mist iedereen de sociale contacten! Het bracht gemeentelid Teun Veldman op een prachtig idee: waarom zou hij geen natuurexcursie organiseren? Samen genieten van Gods schepping en op veilige 1,5 meter afstand met elkaar optrekken! Het werd een fantastische ochtend in moerasgebied het Oosterschar, met groeiende animo voor de Micha Cursus…

 

Grytsje aan het woord:

Op woensdag 12 augustus gingen we onder leiding van gids Teun Veldman op pad. Vanwege de warmte hadden we om 8 uur afgesproken. Dit bleek een prima keuze te zijn, want de temperatuur was aangenaam en er was prachtig licht zo op de vroege ochtend. 

We namen een zijpaadje van de Scharweg en gingen zo’n 50 meter lopen, met de opdracht om goed om ons heen te kijken. Daarna gingen we hetzelfde stukje nog eens lopen, maar nu met uitleg en verhalen van Teun erbij. Plantennamen en dierennamen werden over ons uitgestrooid, en overal was wel een verhaal bij. We raakten gaandeweg steeds meer onder de indruk van de grootsheid van de schepping, ook op zo’n betrekkelijk klein gebied. Hoe prachtig zit het allemaal in elkaar… we kregen bijvoorbeeld uitgelegd waarom het zo is dat een ratelpopulier (ook wel esp genoemd) altijd geluid maakt door de ritselende bladeren. Teun hield een espentakje vast en ook al was het bijna windstil, de blaadjes bewogen allemaal. Dit komt door de vorm van de steeltjes, die zijn niet rond, maar plat. Daardoor komen ze bij het minste zuchtje wind al in beweging. En daarmee is meteen de uitdrukking ‘trillen als een espenblad’ verklaard. 

 

Koffie, cake en Micha Cursus

Het ene weetje buitelde over het andere heen! Voor we het wisten waren we meer dan een uur aan het luisteren en kijken en Teun was nog lang niet uitverteld. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk! Inmiddels was het tijd voor koffie met cake, en er kwam een korte uitleg over de Micha Cursus, die op initiatief van de werkgroep ‘Zorg voor de schepping’ het komende winterseizoen gehouden zal worden.  

Teun is naast natuurliefhebber ook fotograaf. Van alle dieren die we op deze morgen hebben gezien, heeft hij ook afzonderlijk (op een ander moment) foto’s gemaakt. Deze hebben de deelnemers later toegestuurd gekregen. We sloten de excursie af door in een kring op ruime afstand van elkaar een lied te zingen: ‘Dit is de dag, die de Heer ons geeft’.

 

Miniatuurdierentuin

Op zaterdag 22 augustus was er nogmaals een excursie onder leiding van Teun. Deze keer met minder warm weer, maar met net zoveel interessante waarnemingen. Teun vertelt: ‘De zomereik is min of meer een complete dierentuin. Veel insecten zijn op deze boom te vinden. Van vlinders, rupsen, libellen en kevers tot diverse soorten galwespen en -muggen. Op 2 vierkante meter vonden we de ananasgal, de rode erwtengal, het galappeltje, de lensgal en  satijnen knoopjesgal. Schitterend om te zien hoe één eikenboom reageert op de aanvallen van de diverse galwespen, -muggen en -motten. Iedere soort prikkelt de boom tot het maken van prachtige gallen als bescherming en voedsel voor de larven, die uit de gelegde eitjes komen.’

Zo hebben we met deze twee natuurexcursies met andere ogen leren kijken naar de natuur om ons heen, en zijn de deelnemers coronaproof en op een speelse wijze op de hoogte gebracht van de Micha Cursus waar we in het najaar mee willen starten.

 

Grytsje Kingma

 

Oeverlibel vrouwtje (foto: Teun Veldman)