Check je werk

Is de koffie die jullie drinken eerlijk gemaakt? Of wat dacht je van de kleding die jullie dragen? Of de telefoon die je gebruikt? 

 

Koffie/ thee

Is de koffie en thee die in je kerk gedronken wordt eerlijk en duurzaam?

  • NEE: zoek contact met degene die bij jullie verantwoordelijk is voor de inkoop van jullie producten en kijk of jullie samen een eerlijk en duurzaam alternatief kunnen vinden.
  • JA: Dat is mooi! Schrijf er een stukje of een column over op jullie site, sociale media of nieuwsbrief.

Werktelefoon

Om je telefoon te maken is Coltan nodig. Deze wordt veelal gemijnd in de mijnen van Congo. Dit gebeurd onder mensonwaardige omstandigheden die soms ook levensbedreigend en ongezond zijn. Veel van de mensen die hier werken hebben geen keuze omdat ze wel een inkomen nodig hebben. Er kleeft dus letterlijk slavernij aan veel van onze smartphones. 

Heb je een werk telefoon? Welk merk? Ga eens na hoe dit merk het doet op het gebied van arbeidsomstandigheden en het effect op het milieu van het maken van deze telefoon.

 

Alternatief

  1. Kies voor een eerlijk gemaakte telefoon. Bijvoorbeeld de Fairphone.
  2. Kies voor een Duelsim telefoon. Zo je je eigen simkaart en je werk simkaart in één telefoon kwijt en hoef je niet met twee telefoons rond te lopen.
  3. Kies voor een tweedehands telefoon of een de refurbished is. Steeds meer telefoonmerken bieden deze mogelijkheid zelf aan. Er is dan uit de onderdelen van terug gestuurde telefoon een nieuwe goed werkende telefoon gemaakt.

Werkkleding

Werken jullie in kleding van jullie bedrijf? Ga dan eens na bij degene die hier verantwoordelijk voor is  waar het vandaan komt en of het ook eerlijk geproduceerd is.  Zo niet? Dab kan je samen opzoek naar een merk of manier waarop dit wel kan.

 

Ga terug naar ‘Aan de Slag’