Instructie en informatie – Capsule Wardrobe  

Capsule Wardrobe werkt per seizoen, de lente begint op 20 maart. Dus op die dag beginnen we met de nieuwe Capsule Wardrobe (je hoeft er echter niet zo vast aan te zitten). Het doel is om bewuster om te gaan met je kleding, zorgvuldiger kleding kiest en niet zo veel meer koopt. Het idee is dus dat je in die drie maanden (1 seizoen) 33-37 kledingstukken in je kleding-kast hebt en het daarmee doet! Een mooie uitdaging dus. Na die drie maanden weet je hopelijk meer over welke kleding je echt graag draagt, welke kleding je niet hebt gemist en hoeveel kleding je eigenlijk nodig hebt. Minimaliseren en consuminderen.

 

Vanuit Micha Nederland willen wij mensen stimuleren om kritisch te kijken naar de inhoud van je kledingkast. Wat heb je echt nodig, ken je de herkomst van je kleding en welke impact het heeft op mens en schepping. Daarom willen wij je uitdagen om samen met ons deze uitdaging aan te gaan, we zijn benieuwd naar jullie ervaringen. 

Hieronder helpen wij je op weg.

Stap 1: Welke kleding past bij jou?

Denk na over welke kleding je goed staat en wat past bij je lichaamsvormen. Op die manier voorkom je het kopen van kleding wat niet lekker zit of niet mooi staat. En vervolgens ongedragen in je kast komt te liggen. Het maakt het kiezen in stap 4 ook een stuk makkelijker omdat je beter weet wat je wel en niet goed staat. 

 

Doe bijvoorbeeld de bodyshape test. Deze calculator is  gericht op de vrouw.  Link naar test: Wat is jouw body-type 

 

Ben je als man benieuwd naar je ‘bodyshape’? Bekijk dan eens deze afbeelding.  Let op: Het gaat ons slechts om de afbeelding niet het artikel erachter 😉  

 

Tip: Kijk ook eens op pinterest voor een aantal overzichten van verschillende lichaamstypen. Hier staan ook vaak voorbeelden van kleding bij die passen bij elk type. 

Stap 2: Eigen lifestyle onderzoeken

 

Hoeveel tijd besteed je thuis, op je werk, met vrije tijd, sporten, etcetera? Dit is handig om in kaart te brengen, omdat je soms uiteenlopende kleding draagt per tijdsbesteding. Als je werkkleding erg verschilt van je vrijetijdskleding, kun je er ook voor kiezen om een extra capsule te maken. Bijvoorbeeld 2 keer 20 kledingstukken. Denk ook na over speciale events waar je een ander soort kledingstuk nodig hebt, een bruiloft bijvoorbeeld. Hieronder vind je een voorbeeld hoe jij je levensstijl kunt onderzoeken.

Download afbeelding

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Download Sjabloon

Stap 3: Je kleuren en type kleding uitzoeken die je blij maken  

Zoek kleuren uit, stoffen, soorten kleren die je goed staan. V-neck of turtle neck? Casual, classy of boho? Etcetera. Kijk naar je kleding, waar houd je super veel van en draag je ook veel? Stel jezelf de vraag waarom. Schrijf het op. Doe hetzelfde voor kledingstukken die je eigenlijk niet draagt, zoek uit waarom je het liever niet draagt. Als je dat duidelijk hebt, maakt je hopelijk minder impulsieve inkopen ?. Gebruik ook de informatie bij stap 1! Als je deze twee combineert, zul je nog zelden een miskoop doen. 

Stap 4: Haal alles uit je kast en kies jouw capsule!

Haal al je kleding uit de kast en gooi het op een bult. Bekijk bij elk item wat je er mee wilt doen: Houden (welk seizoen?)twijfel of wegdoen. Als het goed is krijg je nu vier stapels.  

 

1 Wegdoen

Bekijk de stapel kleding die je weg wilt doen: kapot en weggooien (of recyclen), doneren aan bijvoorbeeld de kringloop of wil je het verkopen? (UnitedWardrobe of Marktplaats zijn twee goede sites daarvoor)   

2 Twijfel

Doe de kleding waar je over twijfelt in een doos of koffer en stop het weg. Als je het na de drie maanden nog niet hebt gemist, dan kun je overwegen om het weg te doen.  

3 Houden (dit seizoen)

De kleding die je wilt houden. Kies nu bijvoorbeeld 33 kledingstukken die passen bij het seizoen van de komende drie maanden. Dus de lente! Maak het uitdagend voor jezelf, maar ook passend bij je levensstijl, dus het mogen ook meer kledingstukken zijn. Je mag zelf kiezen of je jassen en schoenen meetelt. Hang of leg je keuze terug in je kast. Dit is jouw Capsule Wardrobe voor de komende drie maanden! 

4 Rest

Dat wat je overhoudt is je vierde stapel. Dit is dus eigenlijk een stapel van een ander seizoen, daar hoef je nu niets mee en kan je ergens anders opbergen. Er zijn ook kledingstukken die je in meerdere seizoenen aankunt. Dus het is best wel logisch dat je bij het volgende seizoen de basis van je Capsule Wardrobe houdt en alleen een aantal dingen inruilt. 

Succes met je Capsule Wardrobe! Als je iets deelt op social media, gebruik dan graag de hashtag #capsulewednesday en tag ons graag @micha_nederland (Instagram) of @MichaNederland (Facebook).