Verbinding verbroken

We zijn druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor de Extra Micha Zondag, aanstaande zondag 14 juni. We willen samen met kerken en christenen stilstaan bij het onrecht in de wereld dat door corona is blootgelegd. We hopen dat we met z’n allen op een andere manier verdergaan dan voorheen. Dat we beter voor Gods schepping gaan zorgen, die lijdt onder ons consumentengedrag. Dat we kunnen genieten van genoeg. Dat we oog zullen houden voor de mensen om ons heen. Durven we fundamenteel iets te veranderen? 

 

Ik was laatst in gesprek over wat er nu daadwerkelijk voor zorgt dat we als mensen veranderen, dat we bereid zijn om ons gedrag aan te passen of om anders te gaan denken en anders te gaan leven. Waar begint eigenlijk deze verandering? En waar begint deze verandering voor mij?   

 

Bij een verbroken verbinding. Juist nu de wereld door globalisering goed te bereiken is en verbinding meer dan ooit mogelijk isMaar juist nu alles even stilstaat en verhalen van over heel de wereld tot mij komen merk ik, voel ik en ervaar ik dat de verbinding met God, de Schepping en mijn medemensen verbroken is.   

 

Wow, dat klinkt zwaar, maar tegelijk geeft me dit ook ruimte. Ik merk dat ik God nodig heb om te doen waar hij me toe oproept. Juist door die verbroken verbinding kan ik het niet alleen. Het is zijn liefde voor deze wereld die mij in staat stelt om een ander lief te hebben, om de schepping lief te hebben. Maar hoe doe ik dit dan?  

 

Door te vallen en weer op te staan. Door te proberen. Door fouten te maken. Door niet bang te zijn om dingen te gaan doen, want juist die angst kan verlammend werken. Maar ook door te voelen, door ruimte te geven aan pijn en verdriet. Dichtbij en ver weg. Om je daardoor stil te laten zetten, je eigen rol erin te ontdekken om daarna weer in beweging te komen.  

 

Dus ja, Covid-19 heeft mij stilgezet en ook onze samenleving, onze kerken, onze werkplekken, onze vriendschappen en gezinnen. Maar bovenal heeft het mij doen beseffen dat ik de touwtjes niet in handen heb. Dat mijn touwtjes zijn doorgeknipt en dat mijn verbinding is verbroken. En dat Jezus de verbinding tussen mij en God en Zijn schepping herstelt.   

 

 

 

 

Gepubliceerd: 11 juni 2020, door Annemarthe Westerbeek (coördinator Micha Nederland)