“Ik ben er”, zegt God in deze coronatijd (#Nietalleen)

Terugkijkend op de afgelopen weken ben ik verdrietig over alles wat gebroken is en wat zichtbaar wordt door deze crisis. De meest kwetsbare mensen in onze samenleving die de hardste klappen incasseren. Denk aan al die eenzame ouderen, kinderen in nood vanwege hun thuissituaties, de daklozen, huwelijken die al moeilijk waren en nu nog meer onder druk staan. Maar ik ben ook ontzettend blij om te zien hoeveel mooie initiatieven er overal ontstaan. Er zijn zoveel mensen die anderen willen helpen. Hartverwarmend!

 

Door Tiemen Westerduin

 

Ik geloof dat God dit van ons vraagt. God heeft ons in een gebroken wereld geplaatst en wil dat we ons naar anderen uitstrekken. Gods identiteit is: ‘Ik ben er; Ik ben er voor jou.’ In die identiteit ligt onze identiteit besloten. Hoe is Hij er dan? De eerstvolgende naam die Hij eraan toevoegt, vind je in Exodus: ‘Jahweh Rafa’: ‘Ik ben de God die geneest.’ Hierin ontdek ik de reden van mijn bestaan. Ik ben er om – net als Hij – helend aanwezig te zijn in mijn omgeving.

 

“Als wij nu géén antwoord hebben op de nood om ons heen, dan is de kerk alleen een gebouw.”

 

Bij Compassion zeggen we: ‘De kerk is de bruid van Christus; wij willen het bruidsmeisje zijn, ervoor zorgen dat die kerk schittert.’ Juist in deze crisissituatie kunnen we laten zien in Wie wij geloven. Als wij nu géén antwoord hebben op de nood om ons heen, dan is de kerk alleen een gebouw. Wat hebben we dan nog meer te bieden dan een set regels? Juist nu geloven wij in een God die een Heelmaker is. Hij leeft door Zijn heilige Geest in ons leeft, Hij bepaalt het DNA van de kerk en wij getuigen van Hem.

 

Wat kun je doen?

Begin met de vraag: welke mensen in mijn omgeving zijn mogelijk alleen? Heel veel mensen worden op dit moment niet meer aangeraakt of van dichtbij aangekeken. Dat is per definitie onrecht: zo heeft God het niet bedoeld. Maak een namenlijst. Denk aan: alleenstaanden of de mensen in bejaardenhuizen of zorginstellingen. Stel dan de vraag: hoe kan ik hen helpen? Vinden zij het fijn als je hen belt? Desnoods elke dag. En zorg er dan wel voor dat diegene een telefoon met videofunctie heeft, waardoor ze je kunnen zien. Denk ook aan jongeren. Zij vonden het gewone leven al behoorlijk ingewikkeld. Voor hen is het nu nóg ingewikkelder, dus vergeet ze niet. Kortom: wees alert. En probeer iedere dag een aantal appjes of kaartjes te versturen.

 

“Ik ben er”

En daarmee zijn we bij de betekenis van de eerste naam die God aan zichzelf in de Bijbel geeft. Jahweh: ‘Ik ben er.’ Hoe kan God dat tegen hem of haar zeggen? Als jij, Zijn beelddrager, tegen die ander zegt: ‘Ik ben er.’ Die grote Naam mogen wij gestalte geven door ons appje, in ons belletje, in ons kaartje.

 

Heb je hulp nodig of wil je hulp bieden? Bel dan naar 0800-1322 of ga naar www.nietalleen.nl want jij bent niet alleen!

 


Tiemen Westerduin is getrouwd met Anne Marie en vader van drie kinderen. Hij werkt voor onze partnerorganisatie Compassion en hij is initiatiefnemer van het project nietalleen.nl.

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd: 31 maart 2020