“Mimetische begeerte”: Waarom je zo blij wordt van nieuwe spullen

Dat verlangen-naar-iets-nieuws-omdat-een-ander-het-heeft… wist je dat daar een heuse term voor is? ‘Mimetische begeerte’ wordt het ook wel genoemd. De Franse filosoof René Girard schreef er veel over en ook Martine Vonk wijdde er meerdere bladzijdes aan in ‘Genieten van Genoeg’. Waarom?

 

Omdat het ons helpt om onszelf beter te begrijpen. Mimesis is Grieks voor nabootsing. Jij kunt de ene dag nog volkomen gelukkig zijn met je telefoon, maar als je dan ziet dat je zusje van die stralende foto’s appt – alsof ze zo van de beroepsfotograaf komen – dan wil jij ook een nieuwe mobiel.

 

Hobbeltje
Je koopt iets nieuws omdat je verwacht er gelukkiger van te worden. Onderzoekers hebben zelfs aangetoond dat het een zichtbaar hobbeltje in je gelukslijn geeft. Reclame speelt daar slim op in, door jou behoeftes te geven die je eerst niet kende.

 

Voor de gek
Maar elk bankstel wordt gewoon, elk tv-toestel went. En dan zakt het geluksgevoel weer terug naar het oude niveau. En zo houd je jezelf dus eigenlijk voor de gek. Het geluk glipt iedere keer weer uit je vingers.

 

Écht geluk

Je kunt zelfs een beetje verslaafd raken aan het kopen van nieuwe spullen. Terwijl echt, blijvend, geluk waarschijnlijk begint bij tevreden zijn met wat je hebt. En dan natuurlijk vooral de immateriële zaken: niet dat bankstel, maar degene die erop zit.

 

Deze inspiratie komt uit het boekje ‘Genieten van Genoeg’ van Martine Vonk uit de Micha Boekenserie. We vinden het zo’n tof thema, dat het dit jaar het thema is van de Micha Zondag op 17 oktober.